Srbija zabranila uvoz mlijeka i mlječnih proizvoda iz BiH: Mljekara iz BiH nije zvanično obaviještena?

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je od petka zabranjen uvoz mlijeka robne marke Pilos i mlječnih prerađevina bosanskog proizvođača Mlečna industrija – MI 99 iz Gradačca zbog neodgovarajućeg kvaliteta, odnosno neusklađenosti onoga što piše ne deklaraciji i samog proizvoda.

“Na osnovu laboratorijskih analiza utvrdili smo da to mlijeko ne odgovara kvalitetu i zabranili smo uvoz. Ne postoji nešto što je štetno po zdravlje, ali ne odgovara deklaraciji. Mlijeko koje je već uvezeno u Srbiju staviće se van prometa, a zabraniće se prodaja i svih mlječnih proizvoda koji potiču iz te mljekare“, kazao je Nedimović za TV Prva.

Dodao je da je ta mljekara “ozbiljan izvoznik mlijeka u Srbiju, koje se najčešće nalazi u velikim trgovinskim lancima”, te da ga uvozi šest uvoznika.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana bila čitava šarža pakovanja tog mlijeka u kome je zapravo bila bijela voda, a ne mlijeko i dodao da ne želi da ulazi u analizu da li je u pitanju greška u proizvodnji, jer je mljekara dužna da isporuči mlijeko kvaliteta kakav je naveden na deklaraciji.

Nedimović je istakao da Srbija, vodeći računa o svojoj prehrambenoj sigurnosti, ima alate kakao da spriječi plasman ovakvih proizvoda na tržište.

“Naše laboratorije su utvrdile da to ne odgovara onome što piše na deklaraciji, naročito u pogledu mlječnih masti. Ne da nije 2,8 odsto mlječne masti, nego je daleko ispod toga”, kazao je ministar poljoprivrede i dodao je da Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici može da kontroliše 99% roba.

Precizirao je da je Uprava za veterinu Srbije od petka ujutru izdala rješenje o svemu, a obavijestiće i kolege u Bosni i Hercegovini.

“Iskoristili smo i pravo koje imamo u skladu sa međunarodnim sporazumima i uputili veterinarsku inspekciju kod proizvođača na lice mjesta“, kazao je Nedimović.

Iz kompanije “Mliječna industrija 99” Gradačac rečeno je danas Srni da još nisu zvanično obaviješteni da je Srbija od jutros zabranila uvoz mlijeka “Pilos” ove kompanije.
“O zabrani uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda naše komapnije još nismo zvanično obaviješteni iz Srbije, ali kada budemo dobili zvaničan stav, bićemo u prilici da se oglasimo u vezi te zabrane”, rečeno je Srni u ovoj kompaniji.