Amel Tuka – Prioritet je plasman u finale Olimpijskih igara

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka istakao je danas pred odlazak na Olimpijske igre u Tokiju, da vjeruje da će tamo dati vlastiti maksimum, te da mu je prioritetni cilj da se plasira u finale takmičenja.

”Svima nam je cilj da dođemo do finala i to je naš najteži put” – kazao je Tuka na pres-konferenciji u Sarajevu, ističući da će dati sve od sebe, ali i da mora biti oprezan, s obzirom na “žestoku konkurenciju“.

Dodao je kako ga 31. jula očekuju kvalifikacije, polufinale 1. augusta, a po programu, finale je 4. augusta.

U osvrtu na specifičnosti koje prate održavanje Olimpijskih igara u vrijeme pandemije, Tuka je naveo kako će nastojati prilagoditi se svim uvjetima, fokusirajući se na ono najvažnije, odnosno vlastiti nastup, kako bi na što bolji način predstavio Bosnu i Hercegovinu i opravdao očekivanja i povjerenje publike.

Amel Tuka je bosanskohercegovački atletičar, čija su specijalnost utrke na 800 i 400 metara, a u obje discipline drži državni rekord. Osvajač je srebrne medalje sa Svjetskog prvenstva 2019. i bronzane medalje sa Svjetskog prvenstva 2015 godine.

Pored Amela Tuke, olimpijski tim Bosne i Hercegovine čine bacač kugle Mesud Pezer, judašica Larisa Cerić i tekvandoista Nedžad Husić, kao i plivači Lana Pudar i Emir Muratović te streljačica Tatjana Đekanović.