Smanjuje se broj hospitalizovanih: Je li epidemiološka situacija u TK stabilna?

U Tuzlanskom kantonu epidemiološka situacija je zadovoljavajuća. Iz dana u dana, od početka godine, bilježi se manji broj zaraženih, ali i hospitalizovanih u kovid bolnicama Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, respiracijskom centru i kovid ambulanti.

”U prvoj kovid bolnici – Klinika za zarazne bolesti koja je u decembru bila puna sa 90 posto kapaciteta, trenutno imamo samo 10 teških pacijenata hospitaliziranih, dok u Klinici za plućne bolesti imamo 30 hospitalizovanih sa srednje teškom i teškom slikom i u respiracijskom centru imamo 12 pacijenata. To u ovom trenutku izgleda dosta povoljno”, navodi Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Jusufović ističe da je posljednjih dana, skoro isti broj otpusta i prijema u ovim bolnicama. Već se razmišlja o adaptaciji kovid bolnice 1 i pripreme za mogući novi val pandemije.

”Uvijek morate biti spremni i mogao bih okarakterisati situaciju da je stabilna. Ali prognozu u kom će smjeru ići, iz iskustva ovih zadnjih mjeseci, ja se ne bih usudio dati. Druga je stvar šta mi želimo, a druga šta se može desiti. I stanovništvu, našim pacijentima, jedan maksimalan oprez, da nas ovo ne zavara, da nam se ne desi nagli skok”, kaže Jusufović.

Svakako, slažu se i zdravstveni radnici, tome su doprinijele mjere kojih su se građani pridržavali.

”Prethodna dva mjeseca su u svakom od nas izazvala određenu dozu straha i jezu od onoga šta se dešava i da je to doprinijelo odgovornijem odnosu u smislu primjene važećih naredbi i preporuka, kako u zatvorenom prostoru, tako na radnom mjestu, a i u kontektstu porodičnih druženja”, ističe Maida Mulić, šefica Kriznog štaba TK.

Broj preminulih od posljednica korona virusa u TK je i dalje visok, ali je to manje nego što je bilo krajem prošle godine. U UKC-u vjeruju da će sa smanjenjem broja zaraženih, naredni period donijeti i manji broj preminulih.