Smanjen broj migranata na području TK

U Informaciji o aktuelnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru TK za august 2021. Godinekoju je usvojila Vlada TK navodi se da je na području našeg kantona evidentiran pad broja migranata.

Tokom augusta službenici policije su pronašli i evidentirali 113 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil.

U odnosu na juli, kada je evidentirano njih 315, radi se o značajnom smanjenju evidentiranih migranata za 202 migranta. U poređenju sa augustom prošle godine, kada je evidentirano 2.699 migranta, ovogodišnji august zabilježio je značajno smanjenje.

Tokom augusta ove godine najveći broj migranata evidentiran je iz Pakistana (55), Afganistana (21), Maroka (14), Alžira (12), Libije (5), Tunisa i Indije po 2, te Jemena i Gane po 1 migrant. U ovom periodu evidentirano je i 7 sigurnosno interesantnih događaja u kojem su učestvovali migranti, a dva od tih događaja su evidentirani kao krivična djela nanošenje lakih tjelesnih povreda i krađe.