Slavni Ansambl Lado večeras na Trgu slobode u Tuzli

Proslavljeni Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado iz Zagreba nastupa večeras na Trgu slobode u Tuzli u 20, 00 sati.

Ovaj nastup u središtu Tuzle je izniman kulturni i diplomatski događaj kojeg Gradu Tuzli i njenim građanima daruje HKD Napredak, Franjevački samostan Tuzla i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Plesni koncert donosi antologijske točke „Valpovačko kolo” i “Dalmatinsko kolo poskočica – Linđo“ Zvonimira Ljevakovića, „Kamen goro prozeleni rano“ Vidoslava Bagura te „Ličke plesove“ i koreografiju „Podravski svati“ dr. sc. Ivana Ivančana. Nakon gotovo 15 godina obnovljena je koreografija „Sa šibenskih otoka“, koja običaje i duh hrvatskih otoka prenosi energičnim ženskim plesovima i pjesmama s dalmatinskog područja.

Savršen spoj ljubavi, profesionalizma, izvrsnosti i strastvene posvećenosti, ansambl Lado uvijek oduševljava. Očaravajućim plesnim koncertom Lado ove godine obilježava 75. obljetnicu umjetničkog djelovanja.

Ovaj ansambl svrstava u najbolje folklorne skupine svijeta, a na Trgu slobode u Tuzli predstavit će se više od 60 izvođača. Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske – LADO profesionalni je folklorni ansambl osnovan prije 75 godina sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Njegovi vrhunski plesači, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na 80-ak tradicijskih i klasičnih instrumenata.

LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, pa je svaki koncert ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornog hrvatskog tradicijskog ruha. Sve to, uz prezentaciju čudesnoga bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako maloga prostora kao što je Hrvatska, LADO čini jedinstvenim u svijetu. Koncerti ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina.

Upravo zato vas pozivamo da budete dio ovog jedinstvenog umjetničkog doživljaja!

Tuzlarije