Posjeta najboljoj školi TK: OŠ Dr.Safvet-beg Bašagić”Gradačac

Približava se kraj nastavnog dijela tekuće školske godine, pa se u našim odgojno obrazovnim ustanovama sumiraju postgnuti rezultati , ispraćaju maturanti, nagrađuju oni najbolji…

Tim povodom posjetili smo najbolju osnovnu školu Tuzlanskog kantona, a to je Osnovna škola “Dr.Safvet-beg Bašagić” u Gradačcu, koja se već tri godine uzastopno proglašava najboljom u Tuzlanskom kantonu.

U nastavku ovog priloga slijedi ispraćaj maturanata, a potom ćemo nešto više saznati o ovoj veoma uspješnoj odgojno obrazovnoj ustanovi TK i šire.

Javna ustanova Osnovna škola „Dr. Safvet-beg Bašagić“ je u srijedu, 05.juna 2024. godine, uz prisustvo velikog broja roditelja i rodbine ,svečanom akademijom , ispratila ovogodišnje maturante. Ispraćena je sigurno jedna od najboljih generacija učenika koje je ova škola imala u posljednje vrijeme.
Diplome o završenoj školi je dobilo ukupno 101 maturant raspoređen u četiri odjeljenja. U uvodnom obraćanju, nakon intoniranja državne himne Bosne i Hercegovine, direktor i pomoćnik direktora, Kukuruzović Damir i Suljkanović Fuad su , pored dobrodošlice i zahvalnosti prisutnima a posebno roditeljima na povjerenju u našu školu, istakli i određene posebnosti ove generacije.

Od ukupno 101 maturantica i maturanata njih 46 je postiglo odličan uspjeh dok je njih 15 postiglo superodličan uspjeh tokom cijelog školovanja te su im i dodijeljena priznanja za poseban doprinos u odgojno- obrazovnom radu kao i priznanje za učenika generacije.

Posebna priznanja su dobili učenici:
Hasanović Nadija, Peštalić Zerina, Kukuruzović Enis, Bektašević Jasmina, Hodžić Džemal, Doborac Leni, Vejzović Zerina, Šibonjić Mehmedalija, Hamzić Isak, Durgutović Emira, Jašarević Halima , Džombić Nihad, M.Mujčinović Alejna i Bahić Elvin.
Diplomu učenice generacije je dobila učenica Arapović Meliha, koja je, pored superodličnog uspjeha od I do IX razreda, svojim znanjem, rezultatima u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, takmičenjima i cjelokupnim angažmanom dobila ovu počasnu titulu. Učenica generacije se i emotivnim pismom obratila prisutnim gostima te se zahvalila za podršku i pruženo znanje svim nastavnicima.

Potom je uslijedila dodjela diploma koju su realizovali razrednici : Mehić Nermina, Hrustić Fuad, Osmičić Lejla i Buljubašić Fuad.

Poslije svečane akademije, uslijedio je defile kroz  grad Gradačac. Tokom defilea maturanti su zastali na Trgu Alije Izetbegovića, gdje su se družili sa članovima porodice. Slavlje je nastavljeno u kompleksu JZU Banja Gradačac
“Ponosni smo na sve naše učenike i želimo im puno sreće u nastavku školovanja”, poruka je nastavnog osoblja ove javne ustanoce.

Zašto je JU “Dr.Safvet-beg Bašagić”najbolja u Tuzlanskom kantonu ?

Javna ustanova Osnovna škola „Dr.Safvet- beg Bašagić“ Gradačac dobila je naziv decembra 1993.godine i nastavila kontinuitet Osnovne škole „ Ivo Andrić“ ,odnosno „Jovan Jovanović Zmaj“ Gradačac.

Otkako su Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta TK i Pedagoški zavod uveli takmičenje i vrednovanje rezultata rada svih osnovnih škola Tuzlanskog kantona, učenici i radnici naše škole postižu izvanredne rezultate. Prvi zapaženi rezultati postignuti su u školskoj 2003/2004.godini, kada je škola zauzela prvo mjesto na vrednovanju. Izuzetne rezultate škola je postigla u posljednje tri godine, uzastopno zauzevši prvo mjesto u konkurenciji 85 osnovnih škola. U Prošloj školskoj godini naša škola je ponovo proglašena najuspješnijom i to je 9. put od kada postoji vrednovcanje škola Za uspjeh i izvanredne rezultate u pojedinačnim i ekipnim takmičenjima zaslužni su svi članovi i mentori dodatne nastave i slobodnih aktivnosti, jer se tome pored redovne nastave posvećuje posebna pažnja.

Općinsko vijeće Gradačac, za postignute rezultate u razvoju osnovnog obrazovanja, našoj školi je 2006.godine dodijelilo prestižnu Plaketu „Zlatni Zmaj“, na što smo posebno ponosni.
Ističemo, takođe, veoma važan segment kojim se u ovoj školi posvećuje posebna pažnja, a to je saradnja sa drugim školama na našoj općini, Kantonu, Federaciji BiH-e. Tu posebnu ističemo saradnju sa Osnovnom školom“Ključ“ iz Ključa.

Naša škola, odnosno naši učenici, roditelji i zapslenici, učestvuju u humanitarnim akcijama.Vrijedna pažnje je saradnja sa HO „ Merhamet“ Tuzla, u kojoj su naši učenici i roditelji pokazali veliku humanost i u posljednjih dvadeset godina najviše prehrambenih namirnica je donirano iz naše škole.
Našu školu u školskoj 2023/2024. godini pohađa 951 učenika raspoređenih u 45 odjeljenja. Nastava se realizuje u centralnoj školi i tri područne škole: Mionica I, Mionica III i Sibovac. Paralelno sa radom Osnovne škole radi i Osnovna muzička škola. Osnovna muzička škola počela je sa radom školske 2001/2002. godine. Nastavu u Osnovnoj muzičkoj školi u školskoj 2023 /2024. godini pohađa 106 učenika, raspoređenih u deset odjeljenja.
Učenici i radnici naše škole će i ubuduće nastojati postizati izuzetne rezultate, kako bismo predstavljali našu Grad, Kanton i Bosnu i Hercegovi.

Melisa Šahdanović i Šefik Gadžo