Skupština FK “Sloboda” podržala stav UO da se ne pristupa izmirivanju potraživanja bivših igrača

U Tuzli je održana vanredna Skupština FK “Sloboda” Tuzla na kojoj je primarno razmatrana informacija o problemu na relaciji Upravni odbor FK “Sloboda” Tuzla i Nogometni/fudbalski savez BiH.
Nakon utvrđivanja potrebnog kvoruma, pristunim članovima Skupštine obratio se predsjednik Upravnog odbora FK Sloboda Tuzla, Senad Mujkanović koji je 22 pristuna člana Skupštine FK Sloboda Tuzla upoznao o trenutnoj situaciji u klubu i akutelnim problemom sa Nogometnim savezom BiH i Licencom za takmičenje u BH Telecom Premijer ligi naredne sezone.
Mujkanović je istakao da je trenutno najveći gorući problem Slobode mogućunost da klub izgubi licencu koju je prije nekoliko sedmica dodijelila Drugostepena komisija Nogometnog saveza BiH, a kao glavni razlog navodi se neizmiravanja duga prema fudbalerima koji su napustili klub.
-Od septembra pa do današnjeg dana mi smo uradili mnogo posla na ustrojavanju i uređenju kluba i naravno da to nije sve i da je to posao koji traje i uvijek može više i bolje. Mi smo vrlo blizu da klub dovedemo u red kakav bi trebao da bude jedan klub koji će poštovat zakone i državu. Od našeg dolaska u klub, od momenta odstupanja bivše uprave i našeg djelovanja kao Odbor za hitnost, pa kasnije kao Upravni odbor, napravili smo veliki rezultat uzimajući u obzir u kakvim uslovima smo morali djelovati i sa kakvim raznoraznim problemima smo se susretali. Nismo imali ništa svoje, nismo imali fudbalere, svlačionica nije naša, sastanci u Čaklovićima, odvođenje fudbalera i slično, ali ne bih da vam dosađujem tim stvarima, kazao je Mujkanović na početku vanredne Skupštine i dodao da je bivša uprava ostavila dosta nereda u klubu, da je ostavila neisplaćenu platu i po, razne dogovore i sporazume sa igračima što je klub stiglo u procesu licenciranja za narednu sezonu.

-Većinu sporazuma smo ispoštovali, iako su ti sporazumi imali neke izmišljene cifre u cilju da se optereti klub, ali mi smo veliki dio toga ispoštavali, međutim ostao je jedan dio, uglavnom prema onim fudbalerima koji nisu bili u sistemu, koji su na raznorazne načine eskivirali i tražili način da ne sarađuju sa novom upravom, trenerom i Slobodom. To nam je došlo na naplatu tokom licenciranja kada su nas ljudi sačekali i poturili nam ta potraživanja za koja mi pravno smatramo da ne moramo isplatiti. Danas se trebalo odlučivati da li će nam uzeti ili ostaviti licencu. Međutim, sjednica Drugostepene komisije je odgođena iz njima poznatih razloga za sutra u 12 sati, rekao je Mujkanović, dodavši da je cilj Upravnog odbora upoznati Skupštinu o problematici sa kojom se klub susreće radi usaglašavanja zajedničkog stava.
Koliko je složena situacija između FK “Sloboda” Tuzla i Nogometnog saveza BiH pojasnio je i pravni zastupnik FK Sloboda Tuzla, Dino Kikanović koji je obrazložio da je Sloboda poduzela pravno dostupne korake, ali da Nogometni savez BiH i dalje zahtjeva da Sloboda izmiri dugovanja prema fudbalerima iako ne postoji pravna osnova.

-Kao što znate, Sloboda je ostala bez licence za takmičenje naredne sezone Odlukom Prvostepene komisije NSBiH zbog dugovanja prema četiri bivša fudbalera Slobode, a to su Govedarica, Kostić, Fatić i Mehidić. Kao dokazana dugovanja NSBiH zasniva na obavijesti nogometaša o dugu koji nije zasnovan na pravosnažnoj presudi. Ulaganjem žalbe, Drugostepena komisija je donijela Odluku da preinačava Odluku Prvostepene komisije te da daje licencu FK Sloboda Tuzla zbog pogrešne primjene Pravilnika NSBiH od strane Prvostepene komisije. Samim davanjem Licence za takmičenje, Odluka je konačna, ali u zaključku Odluke obavezuju Slobodu da izmiri preostale obaveze prema igračima, što je nejasno jer nije preciziran iznos i da na taj način nije moguće sprovest obavezu, kazao je Kikanović i dodao da je upućen dopis da se precizira o kojem iznosu se radi na što Nogometni savez BiH nije imao odgovor.
Međutim, prema riječima Kikanovića naknadim razgovorima precizirana su nova potraživanja, a na osnovu radne tabele Nogometnog saveza čime potražuju više sredstava neko što igrači prvobitno potražuju te se postavlja pitanje na koji način je došlo do promjene visine zahtjeva.
-Smatram da su njihovi uslovi odnosno potraživanja Kostića i ostalih igrača nerealni. Zanimljivo je da su preinačili zahtjev Kostića koji je bio 60.000 KM, a mi smo uplatili 28.500 KM radi opreza. Međutim, po novom zahtjevu saveza, potraživanja Kostića zaista su nerealna odnosno sada iznose 83.000 KM, kaže Dino Kikanović i dodaje da su potraživanja neosnovan, a najbolji pokazatelj je odluka Nogometnog saveza TK koji je poništio ove odluke, jer smatra da su neosnovane.
U nastavku vanredne skupštine, pristupilo se konstruktivnoj diskusiji nakon čega su članovi skupštine pristupili glasanju predloženom zaključku i jednoglasnom podrškom podržali stav Upravnog odbora da se ne pristupa izmirvanju potraživanja bivših igrača te da se pravnim putem zaštiti klub.

Na kraju vanredne Skupštine Upravni odbor FK “Sloboda” Tuzla pozvao je Nogometni savez BiH:
-Da obavještenja koja su dostavili Govedarica, Kostić, Fatić i Mehidić upute na nadležni sud kako bi isti mogli dokazati osnove i visinu svojih potraživanja čime će se pružiti FK “Sloboda” Tuzla mogućnost odbrane u procesu dokazivanju što je trenutno onemogućeno.
-Da stane u zaštitu propisa UEFA-e kao i propisa NS BiH te da ne pruža zaštitu nelegalnim, ne ovjerenim i paralelnim ugovorima koji nisu verifikovani u Nogometnom savezu.
-Da ne uništava fudbalski sport u Tuzli da pomogne FK Sloboda Tuzla kao i ostalim bh. klubovima.
(Glas TK/FK Sloboda)