Skočibušić: Vakcina konačno ima dovoljno, vakcinišite se

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Siniša Skočibušić, po struci infektolog i subspecijalista intenzivne medicine u eksluzivnom intervjuu za N1 govorio je o najvećem broju vakcina do sada kupljenih u BiH, koje stižu u našu državu, da li konačno slijedi ubrzana imunizacija te koliko je populacija u Federaciji do sada potpuno zaštićena – koliko smo daleko od takozvanog imuniteta stada.

Dugoočekivana tranša od 500.000 doza vakcina Sinopharm, direktno dogovorena sa tvornicom Sinopharm u Kini, danas stižu na sarajevski aerodrom, potvrdio je to za N1 direktor ZZJZ FBiH.

“To će biti dodatno ojačavanje ovog cijepnoga angažmana koji sada imamo. Ova cjepiva imaju rok trajanja dvije godine, tako da možemo ako i ne bude dovoljnog odziva, biti spremni i za naknadna cijepljenja. A mi trenutno u središnjem skladištu Zavoda za javno zdravstvo imamo oko 156.500 doza. To su neupotrebljene doze i druga doza koju čuvamo za revakcinacije. Idući tjedan na teren šaljemo ukupno 62.000 doza Pfizera, Sinopharma i AstraZenece”, izjavio je dr. Skočibušić u intervjuu za N1.

Vakcina trenutno ima više nego dovoljno, istakao je dr. Skočibušić, te pozvao stanovništvo da se odazove masovnoj vakcinaciji, kao i one koji organizuju vakcinaciju, prije svega Domove zdravlja, da otvore svoja vrata.

Zašto je ugovor o kupljenim Sinopharm vakcinama tajan? Pola miliona vakcina koje stižu sutra kupila je Vlada Federacije BiH, novcima građana. Znamo li koliko smo platili vakcine koje dobijamo tek sada, u avgustu, pred potencijalni četvrti val pandemije? Pitanja su koja smo postavili.

“Sama cijena i uvjeti kineskog proizvođača su povjerljivi. Mi smo u prilici da tražimo robu koja je na svijetu danas najtraženija. Odluka o zaključivanju ovoga ugovora je prošla cijeli niz pojedinaca i odgovornih tijela i svi su potpisali izjavu o povjerljivosti. Siguran sam da će doći trenutak kada će se moći o tome govoriti. I tada bih volio da se i mediji uključe kako bi napravili jednu trižišnu analizu. Osobno sam uvjeren da će naši rezultati biti najbolji”, rekao je dr. Skočibušić.

Testiranje na terenu

Šta nam slijedi u BiH nakon zatišja pandemije, upitali smo ga.

“Govoreći o trendu trenutnog rasta zaražavanja populacije, u Federaciji u posljednja 24 časa je 64 novozaraženih, na sedmičnom nivou, prema posljednjem izvještaju, Zavod za javno zdravstvo FBiH bilježi porast broja inficiranih i ukupnog broja hospitalizovanih osoba”, kaže dr. Skočibušić, dodajući:

“Vidimo da je pandemija u jednom zatišju, pa su se ljudi opustili, ali to je trenutak koji govori da trebamo biti oprezni i spremiti se za vrijeme koje dolazi, s obzirom da je prije četiri sedmice kod nas identifikovana varijanta Delta virusa i sada bilježimo nove slučajeve Delta varijante, koja će biti dominatna i u Bosni i Hercegovini”.

Kazao je i da je njihova želja da puno više testiraju na terenu.

“Ako budemo više testirali biti će veća mogućnost da osobe koje su inficirane stavimo u kućnu samoizolaciju, kako bi se prekinuli putevi širenja. Znamo da se i ne nose zaštitne maske onoliko koliko bi trebali. To je ozbiljna opasnost. Država mora funkcionirati na svim razinama. Sada je situacija malo epidemiološki bolja. Na nas mnogi i građani i određene interesne skupine vrše pritisak da smanjimo odredbe koje donosi Krizni stožer i Zavod, jer kažu pa evo nema sada pandemije”, priznao je direktor ZZJZ FBiH.