Sjećanje na ubijenu mladost: 24 godine od zločina na tuzlanskoj Kapiji

Granata ispaljena sa Ozrena tog dana u 20.55 sati ubila je 71 građanina Tuzle, a ranila oko 200 civila

Danas se obilježavaju 24 godine od zločina na tuzlanskoj Kapiji.

Masakr na Kapiji, poznat i kao zločin nad tuzlanskom mladošću, jedan je od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle, koji se dogodio 25. maja 1995. godine.

Sjećanje je osobina

Granata ispaljena sa Ozrena tog dana u 20.55 sati ubila je 71 građanina Tuzle, a ranila oko 200 civila. Prosjek dobi poginulih je 21 godina, a najmlađa žrtva bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić.

Porodice stradalih na Kapiji i ove će se godine okupiti u Tuzli, a među njima će biti veliki broj roditelja koji su ostali bez djece.

Također, učenici i nastavnici OŠ Novi Grad iz Tuzle jučer su polaganjem cvijeća i prigodnim programom na Spomen-groblju žrtava poginulih na Kapiji 25. maja 1995. obilježili 24. godišnjicu stravičnog zločina nad tuzlanskom mladošću.

Nastavnica te škole Sanela Jusufović kazala je da već godinama obilježavaju taj najtragičniji trenutak za Tuzlu i Tuzlake:

– Sjećanje je naša osobina, ne postoje riječi kojima bismo mogli utješiti roditelje i porodice djece koja su poginula na Kapiji. Ipak, dodala je Jusufović, treba živjeti za lijepe trenutke, ali na dostojanstven način obilježavati ono što nije za ponos cijelom čovječanstvu.

Izbjegavanje kazne

– Trudimo se ne samo u maju već i tokom cijelog njihovog školovanja da ih naučimo kako se poštuje drugačiji i kako se gradi ljubav, pa i u trenucima kada se prisjećamo tuzlanske Kapije, zaključila je.

Roditelji iz godine u godinu ističu kako teško podnose nepravdu, jer je odgovorni za ratni zločin u kojem su stradala njihova djeca, Novak Đukić, izbjegao kaznu, iako je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.