SIPA bogatija za deset mlađih inspektora

Promocija deset polaznika temeljne policijske obuke II. razine za stjecanje čina “mlađi inspektor” Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upriličena je u srijedu u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar (AEPTM).

Ravnatelj AEPTM-a Marko Vujević istaknuo je kako nije mala stvar prihvatiti se ovako odgovornog i časnog posla.

– Mi u Agenciji stvorili smo sve uvjete kako bi se ovim mladim ljudima mogla pružiti što bolja izobrazba te kako bi već sutra mogli primjenjivati u praksi sva znanja i vještine koje su ovdje stekli, te im želim uspješan rad – poručio je Vujević.

Kada je u pitanju izvođenje nastave, dodao je kako je i ta agencija imala problema zbog covida-19.

– Imali smo kombinirani sustav izvođenja nastave, nešto smo radili izravno, nešto online, ali praktičnu i situacijsku nastavu odrađivali smo na samom terenu. Uspjeli smo naći mjeru da uspješno završimo ovaj ciklus, i čast i zadovoljstvo mi je što je ova generacija prva koja se školovala u novom kompleksu objekta Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru – naveo je Vujević.

Ravnatelj SIPA-e Darko Ćulum naglasio je kako će novi kadeti u utorak, 29. prosinca, položiti svečanu prisegu.

– Nakon što polože svečanu zakletvu, kadeti će odrađivati pripravnički staž, a mi ćemo odrediti mentore koji će ih kroz taj proces voditi. Policijski posao je častan i human posao, ali u isto vrijeme vrlo odgovoran i stresan, zato nosite svoju značku onako kako to priliči policijskom službeniku i ovlaštenoj službenoj osobi – poručio je Ćulum novim kadetima SIPA-e.

Ovo je 12. generacija koja je u AEPTM-u pohađala obuku za čin “mlađi inspektor”, a nastavni plan i program realiziran je kroz 17 predmeta, odnosno 745 nastavnih i radnih sati, podijeljenih u dvije faze koje čine teoretska nastava s praktičnim vježbama i situacijska nastava.

Što se tiče predmeta, temeljna policijska obuka II. razine za kadete SIPA-e obuhvaća policijske poslove i ovlaštenja, zatim rukovanje naoružanjem i vještinu gađanja, kriminalističku taktiku, tehniku i metodiku, sigurnost prometa i upravljanje policijskim vozilom, specijalno tjelesno obrazovanje, tjelesnu kulturu i prvu pomoć, kriminalističku psihologiju, ustavno uređenje i sustav državne uprave, kazneno, prekršajno i kazneno-postupovno pravo, ljudska prava, informatiku i komunikacije, engleski jezik te kriminalističke istrage.

Opći uspjeh ove generacije je vrlo dobar, a za kadeta generacije Nastavničko vijeće AEPTM-a proglasilo je Petra Đukića.