Silikonske maske: Novi trend među kriminalcima

Gotovo sve mafijaške likvidacije koje su se proteklih mjeseci dogodile u Crnoj Gori imaju jednu zajedničku crtu – ubice su na licima nosile silikonske maske zbog kojih ih je gotovo nemoguće prepoznati i razotkriti.

Crnogorski policajci su zabrinuti i kažu da je u pitanju novi trend koji je zavladao među kriminalcima u Crnoj Gori, ali i Bosni i Hercegovini, i očekuje se da će ga prihvatiti i kriminalci iz Srbije, pišu podgoričke Vijesti.

– To je sigurno jedan novi trend u BiH, Crnoj Gori i zemljama okruženja i on će vjerovatno biti u narednom periodu sve prisutniji. To nam jako otežava identifikaciju izvršilaca – rekao je Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu.

Da situacija bude gora, precizna upustva kako se prave silikonske maske koje sve češće koriste kriminalci prilikom izvršenja likvidacija u Crnoj Gori, mogu se naći i na internetu. Ali ono za šta uputstva nema jeste kako otkriti ko se krije iza maske.

Upravo to je i razlog zbog kog još nije utvrđeno ko je muškarac, naoružan glokom, sa silikonskom maskom preko lica, ubio vlasnika podgoričke diskoteke “Bigl” usred dana pred brojnim svjedocima. Kruščićevo ubistvo nije jedino takvo u Crnoj Gori.

Na isti način izvršene su i druge likvidacije u ovoj zemlji. Iako je za većinu njih policija došla do snimaka sa sigurnosnih kamera na kojima se vidi samo ubistvo i ubica, nijedan nije identifikovan upravo zbog maski.

Korajlić dodaje da je identifikovanje ubice moguće i na neke druge načine, ali da je to već dosta problematičnije i nesigurnije.

– Može se raditi identifikacija preko pokreta tijela, neke greške prilikom pokreta, ali identifikacija lica je potpuno onemogućena. Ubicu je moguće otkriti samo ukoliko dođe do snimanja glasa i tako se ubica oda – dodaje Korajlić.

Da se kriminalci sve više odlučuju da se maskiraju na ovaj način, pokazuje i slučaj od prije nekoliko dana kada su istražitelji u sobi cetinjskog hotela „Grand“ pronašli dvije silikonske maske.

Iako nije dokazano, vjeruje se, da je trebalo da posluže za likvidaciju i dalje nepoznate osobe.

Kako otkriti ko je iza maske?

– Bitno je da se pronađe zemlja porijekla iz razloga novih konekcija, konekcija tih ljudi sa zemljama porijekla odakle dolaze te maske. Ono će vjerovatno pomoći u mogućoj identifikaciji ali ni to još ne znači da će se pronaći oni koji su koristili, jer samo posjedovanje takve maske ne može da bude krivično djelo bez njenog korištenja u krivičnom djelu – istakao je Korajlić.

Nepohodno je, takođe, utvrditi i da li su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa ukrali nečiji identitet.

Preko interneta moguće je kupiti maske poznatih ličnosti, međutim one koje su koristile ubice i koje su pronađene u cetinjskom hotelu, nabavljaju se po narudžbi, pišu cnorogrske Vijesti.

Koliko god da košta izrada maske Korajlić očekuje da će vremenom biti sve jeftinija.

– Već se slične maske mogu naći na sajmovima, na vašarima… Naravno neke maske su kvalitetnije koje se urade direktno po profilu lica koje osoba ima iz razloga da ne bi bilo primetno da se radi o lažnoj maski – poručuje Korajlić.

(Vijesti.me)