Šest trikova za čišćenje kuće bez hemikalija

Vjerovatno je dugačak popis sastojaka koje je teško izgovoriti, a sve te jake hemikalije za čišćenje kuće vam nisu potrebne.

Samo trebate svladati nekoliko prirodnih trikova za čišćenje jednostavnim sastojcima.

U nastavku vam donosimo 6 “chemical free” trikova za čišćenje doma.

Osvježite kantu za smeće s nekoliko kriški limuna

Sljedeći put da biste osvježili kantu za odlaganje smeća, dodajte nekoliko kriški limuna. Limun pomaže riješiti se mirisa, a kora od limuna pomaže u čišćenju dispozicije.

Riješite se lošeg mirisa peškira sirćetom

U pranje dodajte kapljice sirćeta kako bi peškiri ponovno mirisali kao novi.

Koristite so za čišćenje posuda

So je izvrsna alternativa sode bikarbone za čišćenje posuda od metala. Samo stavite malo soli u posudu od metala i papirnatim ručnikom obrišite. Pomaže u nježnom čišćenju hrane zaglavljene u tavi.

Prirodni osvježivač vazduha

Umjesto osvježivača vazduha punog hemikalija, možete napraviti osvježivač zraka u spreju koristeći kriške narandže i nekoliko kašičica  cimeta u prahu. Tako je jednostavno i zapitaćete se zašto ste sve ove godine kupovali osvježivače u trgovini.

Sirće može očistiti skoro sve

Ako tražite sredstvo koje će vam pomoći očistiti i dezinficirati bilo koju površinu u vašem domu, ne možete pogriješiti s sirćetom. Može se koristiti na mnogim površinama za čišćenje i dezinfekciju, uključujući površine s hranom, kuhinje, podove, prozore, kade, pločice, veš i još puno toga.

Krpa od mikrovlakana

Krpe od mikrovlakana izvrsne su za uklanjanje prašine. Ne trebate koristiti ni sredstvo za čišćenje, samo obrišite površinu krpom od mikrovlakana. Možete koristiti i prirodno sredstvo za čišćenje od sirćeta i vode ako trebate očistiti površine, ali sama krpa od mikrovlakana odlično djeluje za uklanjanje prašine.

(Wall.hr)