Selvedina Zukić iz Srebrenika u kreativnoj radionici izrađuje personalizirane proizvode za uređenje enterijera

Piše: Dejla Bajrić

„Kada sam nakon završenog fakulteta shvatila da će potraga za poslom biti duga i nepredvidiva, odlučila sam iskoristiti slobodno vrijeme i pronaći hobi koji će mi donijeti prihode.“ – započinje svoju priču Selvedina Zukić.

Selvedina je 29-godišnjakinja iz Srebrenika, nezaposlena majka sa diplomom pravnog fakulteta. Iako je nakon završetka studija odradila volontersku praksu, posao još uvijek nije našla. Višak slobodnog vremena zbog nezaposlenosti bio je osnovni pokretač Selvedininog hobija prije 2,5 godine.

Selvedina izrađuje proizvode za uređenje enterijera, koji su i idealan poklon za sve prilike. Izrada personaliziranih proizvoda svakim danom je sve zastupljenija u svijetu dekoracija jer se stalno pojavljuju nove ideje i prilike za izradu inovativnih proizvoda.

Proizvodi koji su u ponudi ove kreativne radionice su: slike iz dijelova, slova na stirodoru, ruže od eva pjene i krep papira, ukrasi od eva pjene (srca sa natpisima po želji, ram za slike sa imenom, čestitke), pletenje (šalovi, kape, pape, kompleti za bebe, turbani, dekice, pleteni privjesci, džemperi, pletene igračke i dr.). S obzirom na to da je ponuda proizvoda raznovrsna, za izradu istih se koristi različit materijal kao što su stirodor, akrilne, uljane boje, silikonsko ljepilo, eva pjena, krep papir, ukrasne trake i vezice, vuna, umjetno krzno, sitni ukrasi i slično.

Selvedina ručno izrađuje proizvode od eva pjene, slike u dijelovima i urezuje slova i likove  na stirodoru. Izradu ruža i pletenje radi njena mama, koja je veliki oslonac i podrška u Selvedinom životu.

 „Rano sam ostala bez oca i od tada je mama najveći heroj u mom životu. Ovaj hobi nam je pomogao da ne razmišljamo o bolnim temama i prošlosti.“ – kaže Zukić u razgovoru za Glas TK.

Vremenski period izrade proizvoda je različit jer je za zahtjevnije i veće proizvode potrebno više vremena i truda. Izrada ruža od eva pjene i krep papira zavisi od visine, broja ruža i materijala koji se koristi. Iako je izrada kompleksna za sve proizvode, neki ipak iziskuju dosta više vremena i truda zbog crtanja, oslikavanja, sušenja proizvoda i drugih radnji u procesu kreiranja. Okvirni vremenski period za izradu jednog proizvoda je od jednog do tri dana.  Cijene se formiraju na osnovu veličine proizvoda, kompleksnosti izrade i kvaliteta materijala koji se koristi. Iako ručna izrada proizvoda podrazumijeva puno uloženog truda, rada, posvećenosti, materijala i vremena, cijene su prilagođene primanjima sredine u kojoj živimo.

„Nažalost, ručni rad se podcjenjuje i upravo zbog toga cijene proizvoda su niže od njihove realne vrijednosti. Moj cilj je da kreiram proizvode koji će biti dostupni i pristupačni klijentima sa najmanjim i klijentima sa najvećim izvorom finansija.“ – rekla je Selvedina.

Proizvodi se mogu poručiti putem Facebook profila SelveDina Jašarević Zukić i na stranicama pod nazivom Slike-Dinče i Ruže od eva pjene i krep papira. Lična isporuka se radi u Tuzli i Srebreniku, a za ostale gradove moguće je slanje poštom.

Selvedinina najveća inspiracija i podsticaj za dalji rad su njeni zadovoljni klijenti. Međutim, kako kaže, ipak je najviše raduju široki osmijesi mališana kada dobiju svoj poklon.

„Sa užitkom radim ovaj hobi i svaka nova narudžba je novi izazov za mene. Trudim se svakim danom biti inovativnija i kreativnija u svom radu i na taj način pomjerati svoje granice.  Nadam se da ćemo u budućnosti dodatno proširiti svoju ponudu proizvoda i ispunite sve želje naših budućih klijenata.“ –kazala je Selvedina za kraj razgovora.

Selvedinine radove možete pogledati u galeriji ispod.