Selo u Engleskoj raste 2cm godišnje

U engleskom selu Willandu u Devonu se dešava nešto nevjerovatno. Ne, ne radi se o nekom neočekivanom ekonomskom rastu već čudnom geografskom dešavanju – naime, ovo selo godišnje raste za 2 centimetra!

Naučnici su u ovom selu primijetili neobičan fenomen – podiže se za 2 cm godišnje i niko ne zna zašto, piše Telegraph. Neobično podizanje tla su primijetili stručnjaci firme Geomatic Ventures Limited (GVL), koja ima usku poslovnu vezu sa Univerzitetom u Nottinghamu.

Proučavali su satelitske snimke nastale u posljednje dvije godine i uočili kako se malo selo u Velikoj Britaniji svake godine podiže za dva centimetra. Proučavali su snimke tog terena od 2015. do 2017. godine., želeći kreirati prvu mapu na kojoj će se vidjeti pomicanje tla u toj zemlji.

“Ovakvu vrstu podizanja tla obično viđamo u područjima na kojima se nalaze napušteni rudnici, tako da kad se isključe pumpe, voda se postepeno povuče u zemlju“, rekao je dr. Andy Sowter, šef tehničke službe u GVL za Telegraph, napominjući da to tamo ipak nije slučaj.

Za ljude koji tamo žive to nije zabrinjavajuće i zasad nema opasnosti od strukturalne štete na građevinama jer se cijeli teren podjednako podiže, no ono što zabrinjava jest brza željeznička pruga i autocesta koje prolaze tim područjem.

Asistent dr. Stephen Grebby sa Univerziteta u Nottinghamu kaže da im snimke omogućavaju bolje razumijevanje promjena izazvanim prirodnim i antropogenim procesima na području Velike Britanije.

(Radiosarajevo.ba)