Romi u BiH: Iz kontejnera u školu (VIDEO)

Neka djeca u Bosni i Hercegovini uopće ne idu u školu. Samo jedna trećina najmlađih pripadnika romske populacije se školuje i među svijetlim primjerima je i onaj iz Goražda o kojem govori jedna od priča iz najnovije epizode TV Liberty, televizijskog magazina Radija Slobodna Evropa.

Riječ je o petogodišnjoj Almedini, koja uskoro završava obavezno predškolsko obrazovanje. Ona se, za razliku od druge djece, iz vrtića vraća u neuslovni kontejner u kojem žive njeni roditelji i četvero mlađe braće.

Bez obzira što u ovom privremenom smještaju nema ni struje, ni vode, ni osnovnih uslova za život, zahvaljujući jakoj Almedininoj volji, ali i želji njene mame, ona redovno ide u vrtić.

Almedinina mama Alisa trudi se da ona ima sve što i njeni vršnjaci i ne traži opravdanja u tome što nema dobre uslove za život.

“Uvijek dobija te komentare, Almedini svaka čast”, kaže Alisa.

U privremeni smještaj Almedinina porodica dospjela je nakon što je goraždanska ekipa nevladine organizacije World Vision uočila da oni i još osam romskih porodica žive u šatorima pored obale Drine, koja je redovno plavila na tom dijelu.

I sve dok se sistemski ne riješi ovaj problem, dok se za ove porodice ne naprave kuće, na šta oni već duže vrijeme čekaju, imat će pomoć ove nevladine organizacije. No, ove porodice polako gube strpljenje.

Almedinina mama Alisa podsjeća da kad su došli u taj smještaj govorili su im šta sve ne mogu, a između ostalog ni da lože.

Loši životni uvjeti su upravo razlog što od 21 djeteta iz tih devet porodica samo će Almedina ići u školu.

Ipak, Almedinina majka je svjesna prednosti koje obrazovanje donosi, neće odustati i planira svu svoju djecu školovati.

“Da ne žive ovim životom kao mi. Zašto ne bi uspjela jer je romsko dijete?” pita Alisa.

Video prilog pogledajte ovdje.

(RSE)