Selektor Finske: Spremni smo za sve situacije pa i za nastup BiH bez Edina Džeke

Nogometna selekcija Finske, koja će danas u Zenici protiv Bosne i Hercegovine igrati kvalifikacijski meč za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, pred jučerašnji trening na Stadionu “Bilino polje” održala je i pres-konferenciju.

Selektor Markku Kanerva i igrač Jukka Raitala kratko su se obratili novinarima, ali nisu davali suviše optimistične izjave. Ulogu favorita ne preuzimaju uprkos neizvjesnom nastupu kapitena i najboljeg igrača BiH Edina Džeke.

– BiH je, s obzirom da igra na svom terenu, blagi favorit. Svjesni smo situacije sa Džekom, ali smo spremni na sve situacije – kazao je selektor Kanerva.

Finci su prije dvije godine, 12. oktobra 2019., u kvalifikacijama za prošlo Evropsko prvenstvo, poraženi u Zenici s 1:4.

– Skoncentrisani smo samo na ovu utakmicu. Mi smo naučili lekciju iz te utakmice. Vjerujemo da nas BiH ovog puta neće potcijeniti – istakao je Kanerva.

Najavio je kako će odbrana biti temelj njihove igre te da očekuje priliku za kontranapade, kao što su, uostalom, iz dva takva kontranapada postigli i golove u prvom meču na svom terenu.

– BiH igra jak presing i teško se odbraniti od njihovih napada, u kojima sudjeluju i odbrambeni igrači – upozorio je Kanerva.

Na pitanje o sigurnosti u BiH, što su potencirali iz Nogometnog saveza Finske, kazao je da mu je drago što je dobra situacija u BiH, ali da se on bavi samo ekipom.

Raitala je istakao kako su odradili dobre pripreme u Rimu, da su imali vremena i da se odmoru, ali da mu je drago što je, nakon dvije godine, ponovo u Zenici.

Finci su, nakon dva uzastopna poraza – u gostima kod Francuske (0:2) i kući od Ukrajine (1:2), u zadnjem meču slavili na gostovanju kod Kazahstana (0:2). Prvi meč, koji je 24. marta ove godine igran u Finskoj, okončan je bez pobjednika – 2:2.

Sutra u okviru grupe D igraju još i Francuska – Kazahstan (20.45 sati).

Tabela grupe D: Francuska 12 bodova, Ukrajina 9 (+1), Finska 8, BiH 7 i Kazahstan 3 (+1).