SDA uputila poziv SDP-u: Mešalić traži formiranje vlasti u TK bez SBB-a i PDA

SDP je u saradnji sa još četiri stranke, DF-om, SBB-om, SBiH i Našom strankom, pokušao formirati vlast u Tuzlanskom kantonu, ali u petak, tokom nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine TK, postalo je jasno da su pali na prvoj prepreci. SBB je odbio dati podršku kandidaturi Mahira Mešalića (DF) za rukovodstvo Skupštine TK, a prilikom glasanja za Dom naroda FBiH zastupnici SBB-a podržali su Senada Alića iz PDA.

Nakon svega toga postalo je jasno da većina u Skupštni TK ne postoji. Naime, SDP ima 10 zastupnika, DF tri, SBiH, SBB i NS pa dva, što je ukupno 19. Bez dvoje SBB-ovaca koalicija pada na 17 ruku, što nije većina u Skupštini koja broji 35 zastupnika.

– Uputili smo poziv SDP-u i čekamo njihovu reakciju. Ukoliko oni ne reagiraju, onda ćemo u dogovoru sa Centralom stranke pokušati formirati neku većinu. Nećemo ništa poduzimati dok se SDP ne oglasi. Naš javni poziv odnosi se na SDP i DF da zajednički formiramo vlast u TK, jer smatramo da je to najbolja i najstabilnija varijanta za TK – kaže Bego Gutić, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

Matematički, koalicija koju predlaže SDA u startu bi imala 22 zastupnika, što je više od onoga što je SDP okupio u pet stranaka.

Šef Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić, odmah nakon što je SBB izigrao dogovor kada je u pitanju njegov izbor u rukovodstvo Skupštine, rekao je da za njega partija SBB više nije dio priče o formiranju vlasti. Svoj stav obrazložio je i objavom na Facebooku.

– Izdaja i prevara, prije svega građana TK je nešto što nije prihvatljiva norma ponašanja. Što se Kluba Demokratske fronte tiče, i SBB zajedno sa PDA je sada apsolutno neprihvatljiva politička opcija. Pojednostavljeno, mi sa njima nećemo. Mi u DF TK smo znali za ovu neraskidivu vezu SBB-a i PDA, ali smo željeli da i drugi članovi “BH bloka”, SDP i NS, to vide i na djelu – napisao je Mešalić.

On je pozvao SDP da ponovo pokrene pregovore o formiranju vlasti u TK, ali bez ove dvije stranke.

– I pored naše volje da učinimo sve da SBB istrgnemo iz zagrljaja PDA hobotnice, to nažalost nismo uspjeli te su se sami opredijelili za rušenje priče o “građanskom bloku” u TK. Poštujemo njihov politički “harakiri” te apelujemo na SDP da hitno okupi većinu za uspostavu vlasti na TK bez PDA i SBB-a, da smijeni ovu Vladu TK jer svaki dan postojanja ove vlasti je šteta za građane TK i BiH – napisao je Mešalić.

On je danas za Faktor potvrdio da apsolutno stoji iza svojih stavova te da je jasno šta se sada mora činiti.

Sasvim je jasno da vlast bez SBB-a i PDA, po Mešalićevoj zamisli, nije izvodiva bez dogovora SDP-a i SDA.

U SDP-u danas nisu odgovarali na naše pozive i još se čeka da javno reagiraju na najnovija politička dešavanja u TK. Nakon “iskakanja” SBB-a iz koalicije predsjednik Kluba SDP-a Dževad Hadžić najavio je da slijede određe odluke organa SDP-a te da ova stranka sada može razmišljati o drugim partnerima za formiranje vlasti.

(nezavisni.ba)