Savjeti MZ Šerići, Priluk i Suha o problematici odlagališta i sječe šume

Danas je na području kompleksa Dubrave održana sjednica članova savjeta tri mjesne zajednice: Šerića, Priluka i Suhe. Povod za održavanje sastanka na otvorenom uslijedio je nakon sječe šume zapadnog dijela općine Živinice, a za potrebe odlagališta jalovine Rudnika mrkog uglja Banovići.

Mještani Šerića, Suhe i Priluka imaju podršku Općinskog vijeća Živinice i načelnika dr.Samira Kamenjakovića, koji je sa saradnicima bio prisutna na današnjem okupljanju u šumskom kompleksu Dubrava.

Vijećnik OV Živinice i aktivista MZ Šerići Esed Zenunović je okupljenim mještanima i članovima savjeta tri pomenute mjesne zajednice obrazložio razloge današnjeg okupljanja:

“Već duži niz godina imamo probleme zbog nekontrolisanog odlaganja čvrste mase sa površinskih kopova RMU Banovići, što prijeti ugrožavanju šuma i vodotoka ovog kraja.Ove tri mjesne zajednice imaju 8 vodovoda i sječa šume prijeti opstanku izvorišta, a time i vodosnabdijevanja.Naša današnja proširena sjednica savjeta mjesnih zajednica, sa sa predstavnicima svih udruženja i općinskim zvaničnicima ima za cilj poduzimanje efikasnih mjera, kako bi spriječili dalju devastaciju područja. Imamo 20 hiljada stanovnika u tri mjesne zajednice, kojima su, osim čistog zraka, ugrožena i izvorišta, a to znači da lako može doći do prekida vodosnabdijevanja.Hiljade kubika drvne mase se sječe pod izgovorom da je to sanitarna sječa, a mi vidimo da se obaraju tehnički isprvna stabla.Ranijih decenija su nam uništili oranice gradnjom jezera Modrac, a sada hoće u potpunosti uništiti naše prirodno okruženje.Zato idemo da fizički zaštitimo i spriječimo sječu šume i dalje odlaganje jalovine iz RMU Banovići”.

Rudnik Banovići je do sada izbacio stotine miliona tona čvste mase na šumski kompleks, što ugrožava brojna izvorišta, oranice, njive, bašte, voćnjake.Stručnjaci su utvrdili da odlagalište i nekontrolisana sječa isijavaju razne toksične materije, gasove i prašinu koju ljeti vjetar pokreće i do 50 km u krug.

Aktivista i predsjednik Eko udruženja Šerići Šaban Kamberović je istakao da je ovo područje nekada nazivano “mračnjakom” zato što je šuma bila toliko gusta da se u po dana nije vidjelo ništa, dok je sada sasvim prorjeđena.

“Ovdje trebamo graditi ski liftove i stvarati ulove za rekreaciju, a ne da nam ruše životne uslove, tako da od danas niko osim naroda ne može gazodovati ovim šumama”, rekao je Kamberović.

Općinski načelnik dr.Samir Kamenjaković podržava proteste i borbu mještana zapadnog dijela naše općine da očuvaju postojeći prirodni ambijent:

“Ovo je vrh ledenog brijega i to moramo spriječiti.Nemamo ništa protiv radnika šumarstva, već onih koji su donijeli ovakve zakone koji nisu ispoštovali volju naroda.Moramo tražiti zasjedanje Skupštine TK da se izmjeni Zakon. Ovdje ne smije biti odlagalište rudničke jalovine, ako ovo u bude odlagalište tada nam ovdje neće biti života. Tražit ćemo izmjene rudarske zone i Zaštićenog pejzaža Konjuh, koji nas je ovdje mimoišao”.

Poslanik u Skuptšini TK Meamer Zukić je govorio u svom obraćanju na skupu da je potreban prvi korak, a odnosi se na obustavu sječe šume, u protivnom bi organizovali fizičku zaštitu

“Ovo su naše vrijednosti i tražit ćemo izmjene postojećih zakona koji su omogućili devastaciju šumskog kompleksa.Kada obustavimo sječu radit ćemo analizu iz koje ćemo vidjeti gdje je nastao problem i kako ga u potpunosti riješiti”.

Na kraju današnjeg okupljanja po hladnom i snježnom vremenu Esed Zenunović je predložio zaključke koji su i usvojeni. Tako je na prvom mjestu došlo do zaustavljanja dalje sječe šume i da JP Šume TK poveče radnike sa ovog kompleksa.Ispred mjesnih zajednica Priluk, Suha i Šerići uputit će se zahtjev da problematiku stave na dnevni red OV Živinice i Skupština TK, kako bi došlo do izmjene Prostornog plana, a za 7 dana da se u području kompleksa Dubrava organizuju masovna okupljanja građana.

(Š.G./zivinice.ba)