Savez Eko zelenih TK obilježio “Međunarodni dan planina”

Piše: Duška Rebić

U organizaciji Saveza „Eko zelenih“ TK u povodu obilježavanja Međunarodnog dana planina održan je Okrugli sto “Međunarodni dan planina- poruke stručnjaka“.
Međunarodni dan planina se od 2002. godine odlukom UN-a obilježava 11. decembra i prilika je za podizanje svijesti i važnosti planine za život, isticanje potencijala ili otežavajućih okolnosti za razvoj, te prilika za sklapanje partnerstva koje će donijeti pozitivne promjene za planine.
Važnost obilježavanja ovog datuma prepoznala su i djeca iz Dječijeg vrtića „Sunčica“ koji su ovaj dan obilježili sa svojim vaspitačima pod motom“ Čuvajmo zemlju i prirodu“, ali i studenti četvrte godine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Za studente ovo je bila prilika da održe radionicu pod mentorstvom prof. dr. Muhameda Omerovića posvećenu najljepšim planinama u BiH. Studenti su kroz fotografije i riječi predstavili najljepše planine ukazujući na višestruki značaj i važnost očuvanja prirodnih resursa. Kroz aktivnosti su željeli proširiti ekološku svijest i dati doprinos spašavanju šume i planete Zemlje.
Okruglom stolu su prisustvovali ekolozi i šumski stručnjaci koji su dali preporuke o tome kako sačuvati šume i život na zemlji. Program je podržalo Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK i JP ŠUME TK.
U svojim preporukama strčnjaci su istakli: „Zasadi drvo i spasi planetu“,“Svaki dan snadbijeva sa kisikom jedno drvo 4 čovjeka“, ističu stručnjaci.
Prema riječima predsjednika Saveza „Eko zelenih” TK, prof.dr. Muhameda Omerovića, planine su ugrožene širom svijeta, a obilježavanjem Međunarodnog dana planina se ukazaje na značaj planine i održivi razvoj njihovog okoliša u cilju očuvanje kvaliteta života. Milijarda ljudi živi u planinskim područjima, a više od polovine ljudske populacije ovisi o planinama, crpeći iz njih vodu, hranu i čistu energiju. Planine su pogođene klimatskim promjenama, degradacijom zemljišta i prirodnim katastrofama, sa potencijalno dalekosežnim i razornim posljedicama. Tema ovogodišnjeg Dana planina je „Planine pod pritiskom, klima, glad, migracije“ , istakao je prof. Omerović .
Okruglom stolu je prisustvovao i Refik Hodžić, predsjednik Udruženja inženjera i tehničara FBiH, koji je naglasio važnost brige vlasti o planinama koje su ugrožene. On je poručio da su svi nivoi vlasti dužni uložiti dodatne napore u cilju zaštite planina.
Obilježavanje Međunarodnog dana planina proteklo je uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera te su prisutni na poklon dobili knjigu „Prirodna odbrana od bolesti COVID-19“, autora Nizame Salihefendić, Muharema Zildžića i Midhata Jašića.