JU Arhiv TK obilježio Dan arhiva i arhivske službe Bosne i Hercegovine

Piše: Duška Rebić

U povodu Dana arhiva i arhivske prakse Bosne i Hercegovine Arhiv TK je obilježio ovaj dan izložbom „Graditeljski simboli Tuzle“ koja je postavljena u prostoru ove kulturne ustanove. Zbog pandemije COVID-a 19 nije bilo okupljanja kao prethodnih godina, ali postavljena izložba je prezentirala značaj arhiva kao jedne od najznačajnije kulturne ustanove koja za sva vremena čuva blago iz svih sfera života na ovim prostorima.

Direktor Arhiva TK, mr.sc. Omer Zulić je podsjetio, da je Arhiv Narodne Republike BiH osnovan davne 1947.godine. Arhivi su čuvari memorije jednog društva, riznica vrijedne građe koja svjedoči o hiljadudugodišnjem postojanju i njenom kontinuitetu. Dan kada je osnovan državni arhiv BiH izuzetno je  važan za svakog građanina ove zemlje.
Važno je podsjećati i obilježavati dan kada je počela zaštita, prikupljanje i davanje na korištenje arhivske građe, odnosno historijskih izvora koji svjedoče o svim historijskim procesima, događajima i pojavama u hiljadugodišnjoj opstojnosti BiH”, rekao je prvi čovjek  Arhiva TK, Omer Zulić.

Autori izložbe i zaposlenici ove ustanove izabrali su panoe koji su živim bojama i svjedočenjima uljepšali ovaj događaj.
“Izložbu smo podijelili u tri kategorije. Prva kategorija su objekti koji imaju kontinuitet svog postojanja, ali još uvijek ne odolijevaju zubu vremena i fenomenu slijeganja u Gradu Tuzli. U drugoj kategoriju smo predstavili objekte koji su porušeni da bismo otrgnuli od zaborava neke od objekata za koje su građani emotivno vezani. U trećoj kategoriji smo predstavili objekte koji su zbog fenomena slijeganja porušeni, ali su nekada krasili naš grad. Radi se o tri objekta koji su svima dobro poznati. Sva tri objekta su na našem gradskom Trgu , a to su zgrada Baroka, Gradska ili Čaršijska česma i stara Katolička crkva,”kazala nam je jedna od autorica izložbe prof. Hatidža Fetahagić.
Izložba će biti otvorena do kraja decembra od 8h do 16h uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera. Izložbu je moguće pogledati i na web stranici Arhiva TK.