Saudijska Arabija nakon 35 godina otvara kina

Saudijska Arabija saopćila je u ponedjeljak da će javnim kinima biti dopušten rad, a prve filmske projekcije najvjerovatnije će biti prikazane početkom naredne godine.

– Kao industrijski regulator, opća komisija za audiovizuelne medije pokrenula je proces davanja dozvola kinima u Kraljevstvu – navodi u saopćenju za javnost ministar kulture i informisanja Awwad bin Saleh Alawwad.

– Očekujemo da prva kina budu otvorena u martu 2018. godine – dodaje saudijski ministar, prenosi Reuters.

Novinska agencija Assocuisted Press navodi da će rad kina biti omogućen po prvi put nakon više od 35 godina, i da je posljednji potez dio napora mladog saudijskog princa Mohammed bin Salmana da uvede društvene reforme u zemlji.

Kraljevstvo navodi da je danas usvojena rezolucija koja otvara put za davanje dozvola za komercijalna kina. Saudijske vlasti zabranile su rad kina u 1980-im godinama kada je val ultrakonzervatizma zahvatio zemlju.

Princ Mohammed bin Salman insistira na većoj društvenoj otvorenosti, uključujući i ukidanje zabrane vožnje za žene te ponovno uvođenje koncerata i ostalih formi zabave kako bi udovoljio željama mladih građana zemlje.

(Fena)