Sattler: Vakcinacija je ključna za početak procesa oporavka

Nakon što je u Bosnu i Hercegovinu stigla prva isporuka vakcina protiv koronavirusa iz COVAX mehanizma koje je BiH u potpunosti platila, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler kazao je da, iako je bilo zastoja u dostavi, BiH je druga zemlja na zapadnom Balkanu u koju su stigle vakcine iz mehanizma uspostavljenog od Evropske unije.

Poručio je da COVAX-a ne bi bilo bez niza donacija prije svega Evropske komisije i zemalja članica EU, poput Njemačke i drugih koji su zajednički osigurali više od 2,2 milijardi eura što je utrošeno na istraživanje i garancije, a čime je osigurana i cijena vakcina.

– Ova pandemija je uzela svoj danak te dolazak vakcina predstavlja tračak nade i ključan je za početak procesa oporavka, a istovremeno smo svjedoci da se i u drugim zemljama regiona koje su naprednije u procesu vakcinacije bilježi veliki broj zaraženih. Zato je važno i dalje kontinuirano poštovati sve propisne epidemiološke mjere te osigurati koordinaciju unutar BiH između različitih nivoa vlasti – dodao je Sattler.

Podvukao je da je u ovom teškom periodu međunarodna zajednica ostaje uz BiH i nastavit će pružati podršku bilo da se radi o nabavci potrebne medicinske opreme, podršci privatnom sektoru ili vakcinaciji stanovništva jer niko nije siguran dok svi ne budu sigurni.

Najavio je da bi uskoro trebao biti potpisan sporazum s bh. vlastima o bespovratnim sredstvima za prve isporuke vakcina koje se očekuju početkom aprila.

– Usprkos vijestima o strožem režimu izvoza vakcina iz Evropske unije, to neće uticati na COVAX mehanizam niti donacije namijenjene BiH – zaključio je Sattler.