Sastanak predstavnika MUP-a KS i TK o budžetskom osamostaljenju Uprave policije

“Implementacija Zakona o unutrašnjim poslovima s posebnim osvrtom na budžetsko osamostaljenje Uprave policije” tema je sastanka koji je danas okupio rukovodstva ministarstava unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, te predstavnike OHR-a.

Komesar MUP-a KS Mevludin Halilović pojasnio je da je u Kantonu Sarajevu već obavljeno budžetsko osamostaljenje Uprave policije, te da kolege u TK imaju donesen zakon koji to predviđa zbog čega će s njima podijeliti svoja iskustva.

Dodao je da je finansijska samostalnost, uz operativnu, važan preduvjet za eliminaciju bilo kakvog utjecaja na Upravu policije, što ne znači da je dosad bilo takvog utjecaja.

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić rekao je da će to ministarstvo u narednih nekoliko dana imenovati komisiju koja će izvršiti diobeni bilans kako bi za četiri do pet mjeseci okončali proces budžetskog osamostaljenja Uprave policije.

Precizirao je da ta samostalnost i dalje podrazumijeva da komesar upućuje zhtjev ministru za budžetska sredstva, a ministar proslijeđuje Vladi koja usvaja budžet Uprave policije.

Finansijsko osamostaljenje Uprave policije dosad je izvršeno u Kantonu Sarajevo i Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, uskoro se očekuje da bude izvršeno u Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu, dok u ostalih šest kantona još nije usvojen pomenuti zakon.

(Fena)