Sastanak ministara odbrane BiH i Crne Gore: Nastavak otvorene saradnje

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić održao je online sastanak s ministricom odbrane Crne Gor Oliverom Injac na kojem je izrazio zadovoljstvo na dosadašnjoj bilateralnoj saradnji koju su ta dva ministarstva imala u skladu sa Sporazumom o saradnji u području odbrane koji je potpisan 14. oktobra 2010. godine u Podgorici.

Podžić je naveo područja na kojima je saradnja intenzivna, tu su između ostalog i ocjenjivanje poznavanja stranih jezika te obuke pripadnika Vojske Crne Gore u Centru za protivminsko djelovanje i Centru za obuku za operacije podrške miru. U nastavku izlaganja ministar Podžić naveo je i prioritetne vanjskopolitičke ciljeve od kojih su najbitniji članstvo u Evropskoj uniji i euroatlantske integracije.

Ministrica odbrane Crne Gore Olivera Injac istakla je da Ministarstvo odbrane Crne Gore kao prijatelj i dobar susjed ostaje partner Ministarstvu odbrane BiH na putu BiH ka euroatlantskim integracijama. Injac je naglasila da je uticaj pandemije COVID-19 na bilateralnu saradnju ostavilo posljedice te izrazila nadu kako će se saradnja uskoro intenzivirati.

Na kraju razgovora obje strane su istakle da će u budućem periodu biti nastavljena otvorena saradnja, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.