Rukometaš Alen Ovčina najbolji sportista Grada Tuzle u 2020. godini


U Tuzli je održana 61. Manifestacija Izbor sportiste godine Grada Tuzle. Iako je prošla godina prošla u velikim problemima koji su se odrazili i na sport, sportisti i sportski kolektivi su osvajali značajne rezultate. Nagrade su dodijeljene najboljim sportistima, trenerima, sportskim kolektivima.
Zbog pandemije koronavirusa ove godine Izbor sportiste godine je održan bez publike.


Rukometaš tuzlanske Slobode i reprezentativac BiH, Alen Ovčina proglašen je za najuspješnijeg sportistu Tuzle za 2020. godinu na tradicionalnoj manifestaciji koju je organizovao Sportski savez Grada Tuzle.
Alen Ovčina je u 2020. godini bio jedan od pojedinaca koji je sa Rukometnim klubom Sloboda osvojio titulu pobjednika Kupa BiH, prvog trofeja jedne ekipe iz crveno-crne porodice nakon 20 godina. Bio je neizostavan dio jedne rukometne reprezentacije BiH, koje je u prošloj godini igralo isto Evropsko prvenstvo u Švedskoj, Austriji i Norveškoj, te je jedan od rijetkih igrača koji su uz pokrenuto takmičenje igrali i Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015. godine. To je bilo dovoljno da ga žiri 61. manifestacije Izbora sportiste godine Grada Tuzle, proglasi najuspješnijim sportistom Grada Tuzle.
Članica Karate Kluba “Do” Stefani Krešić je proglašena za najuspješniju seniorku, druga je bila teniserka “NeD”-a Nefisa Berberović, a treći najuspjeđniji sportista je atletičar Slobode Rusmir Malkočević.


Atletičar “Slobode-Tehnograd” Edhem Vikalo je najuspješniji sportista u kategoriji do 18. godina iz oficijelnih olimpijskih i ostalih sportova. Drugo mjesto je pripalo Irmi Jukić iz Kluba ritmičko sportske gimanstike “Sloboda” Tuzla, dok je treći teniser “Slobode” Denijal Muminović.
Najuspješniji junior do 18. godina iz prepoznatih olimpijskih i ostalih sportova je Armin Halilović iz Icon jiusu team ”Sloboda” Tuzla.
Najuspješniji kadeti iz oficijelnih olimpijskih sportova do 16. godina za 2020. godinu je Amila Bećirović iz Kluba ritmičko sportske gimnastike “Sloboda” Tuzla “i Irni Muhanović iz Kluba borilačkih sportova “Tuzla”, treća atletičarka “Slobode” Nejla Kamerić je bila druga, dok je prvi Arnel Hučić iz Bikserskog kluba “Slobode”.


Ramiz Lupić iz Icon Jui jitse Team Slobode je najuspješniji senior prepoznati olimpijskih I ostalih sportova. Najuspješniji sportista prepoznatih paraolimpjiskih I ostalih sportova je Boris Kasumović član Karate Kluba “Student”Tuzla, a najuspješniji sportista peraolimpijskih sportova je Mirela Ramić-Streljački invalidski klub  Mirela Ramić-Streljaćki invalidski Klub Tuzla.
U kategoriji najuspješnijih ekipa oficijelnih olimpijskih sportova treće mjesto zauzeli su KBS Tuzla i Atletski klub “Sloboda- Tehnograd” Tuzla , drugi je Biciklistički klub”Zmaj od Bosne”, a prvi Rukometni klub Slobodei Karate klub “Do” iz Tuzle. Streljački invalidski klub “Tuzla” je najuspješnija ekipa oficijelnih paraolimpijskih sportova, dok je najuspješnija ekipa prepoznatih olimpijskih sportova Icon jiu team “Sloboda “ Tuzla.
Anto Krešić  iz  Karate kluba “Do “ je najuspješniji trener  oficijelnih olimpijskih sportova.Drugi je Davor Kadić iz Rukometnog kluba “Sloboda”, a treći trener biciklista “Zmaja od Bosne” Hajrudin Trle.
Najuspješniji trener olimpijskih I ostalih sportova je Mirza Karač iz Icom Jiu jitsu teame “Sloboda” Tuzla, a u kategoriji najuspješnijih trenera paraolimpijskih sportova je Mirsad Hasić-Streljački i invalidski klub “Tuzla”.
Najuspješniji sportski radnik je Emir Osmanović iz Rukometnog kluba “Sloboda”Tuzla.
“Ponos grada” ove godine je otišao u ruke Melisi Brčaninović, koja je bila neizostavna ženska karika seniorske reprezentacije BiH, koja se nakon 22 godine plasirala na Evropsko prvenstvo.


Nagradu za životno djelo, Sportski savez Grada Tuzle dodjelio je posthumno Sakibu Malkočeviću nekadašnjem fudbaleru, kapitenu I treneru Fudbalskog kluba Slobode, jednom od najuspješnijih selektora BiH.
Posebno priznanje posthumno je dodjeljno Radetu Šimiću koji je izgubio život u nesreći na planini Prenj. Bio je pripadnik Oružanih snaga BiH, član Planinarskog društva “Konjuh” iz Tuzle, te vjerni navijač Fudbalskog kluba Sloboda. Gdje god je išao I ostvarivao svoje podvige, neizostavan dio opreme je bio šal ili zastava voljenog kluba.
Priznanje za dugogodišnju podršku i doprinos razvoju i unapređenju sporta dobili su “Se Sarajka” Živinice, Tehnograd Company Tuzla, Admiral Eluznic Casino. Grad Tuzla je obezbijedio vrijedne nagrade sportistima, pa je najuspješnijim uručeno 11.000 KM .
Ovu sportsku manifestaciju upotpunio je bend “Simple trio “ i Klub ritmičke gimnastike iz Tuzle.


Duška REBIĆ