Saradnja TK i Turske: Rješavanje problema zbrinjavanja otpada

S obzirom na to da je propao plan izgradnje regionalne sanitarne deponije na teritoriji općine Lukavac, odlaganje otpada u TK je segmentirano na više lokacija. Upravljanje otpadom i njegovo zbrinjavanje na ekološki  prihvatljiv i ekonomski održiv način je jedan od prioritetnih izazova koje će Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice u narednom periodu nastojati riješiti. Na tom putu sarađivat će sa vodećom turskom kompanijom u ovom sektoru.

Mi moramo naći način kako ćemo smanjiti taj naš problem na minimum. Očekujemo iz razgovora sa ovom firmom da nam oni ponude neka rješenja a možda rješenja leže u kombinaciji javnog i privatnog sektora posebno sa stranim investitorima u toj oblasti u kojoj smo u problemima, kazao je Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Kompanija već 30 godina egzistira na području Turske i pomoću servisne mreže upravlja zbrinjavanjem otpada u nekoliko velikih općina grada Istanbula. Budući da kompanija iza sebe ima dosta uspješno realiziranih međunarodnih projekata, predstavnici se nadaju uspješnoj saradnji i sa  Tuzlanskim kantonom.

 Mi kao kompanija rješavamo sve probleme u procesu realizacije projekata upravljanja otpadom. Od idejnih rješenja, projektovanja i izgradnje i dugoročnih ugovora, konkretno kod vas, koncesionih ugovora. Bitno je napomenuti da mi kao kompanija investiramo u te projekte a također imamo odlične odnose sa finansijskim institucijama  kako iz EU tako i iz drugih dijelova svijeta i zbog toga se nadamo saradnji s Tuzlanskim kantonom, istakao je Ali Bulbul, zamjenik predsjednika Upravnog odbora kompanije Altas Temizlik

Današnja posjeta predstavnika kompanije Altas je tek početak pregovora o projektima koji bi se mogli primijeniti u Tuzlanskom kantonu i pomoći u oblasti zbrinjavanja otpada na ekološki ispravan i prihvatljiv način.