Evropska unija donira 15 grantova za ekonomsko osnaživanje žena-žrtava nasilja

Udruženje “Medica” iz Zenice sudjelovat će u projektu “Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici”, koju će u narednih 30 dana, sa svih osam sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini, realizirati Fondacija “Infohouse” iz Sarajeva i Udruženje građana “Budućnost” iz Modriče.

– Glavni fokus projekta jeste ekonomsko osnaživanje žena, korisnica usluga organizacija koje imaju sigurne kuće. Zamišljeno je da te žene prođu određeni broj obuka – da se osnaže, nauče kreirati svoju ideju, izraditi biznis plan te da bi sljedeće godine mogle aplicirati za javni poziv u okviru ovog projekta – kazala je direktorica Udruženja “Budućnost” Jelena Mišić.

Javni poziv bit će raspisan za 15 grantova, sa maksimalnom iznosom granta od 3.000 eura, a što finansira Evropska unija.

– Smatramo da se s tim iznosom može razviti lijep biznis. Ono što podržavamo, svakako su zajedničke inicijative; da se više žena udruže u pokretanje nekog biznisa, kako bi što prije ostvarile neke prihode. Plan je da uključimo i poslovnu zajednicu, da i oni daju svoj, naravno, volonterski doprinos, da usmjere te žene, da pruže neki savjet – ističe Mišić.

Direktorica “Medice” Sabiha Husić istakla je kako su prihvatli saradnju s nevladinim organizacijama, jer već više od 20 godina rade na ekonomskom osnaživanju žena.

– Bilo da su te žene žrtve nasilja u porodici, zajednici, ili, jednostavno, da jačamo kapacitete žena u ruralnim sredinama za aktivniju ulogu u društvu. Smatramo da je i ovaj projekat vrijedan. Iskoristit ćemo priliku da upoznamo žene kako i na koji način mogu aplicirati i, naravno, zajedno sa nosiocima projekata, da im budemo na usluzi – napominje Husić.

Važno je, kaže, demistificirati ekonomsko osnaživanje žena te da se ne može govoriti o osnaživanju sa donacijama od “nekih 500 do 1.000 KM”.

– Ovo su već neka sredstva, koja mogu doprinjeti ekonomskom osnaživanju žena. Uglavnom, žene koje su završile naše edukacije, pokazale su da u svom biznisu – krojenja, šivenja, tapaciranje, printanje na eko-mašini…mogu zaraditi za sebe određena sredstva, kada dobiju priliku da završe edukaciju i kupe adekvatnu opremu – podvlači Husić.