Šansa novim vlastima da poprave ekonomsku sliku BiH

BiH ima šansu da u narednom periodu ostvari ekonomske rezultate ako vlast bude uskoro formirana i ako bude ozbiljno fokusirana na sprovođenje reformi, smatraju analitičari nakon što je ugledna rejting agencija “Standard&Poor's” podigla kreditni rejting zemlje, citirajući, između ostalog, i očekivanje da će uskoro biti formirana stabilna vlast posvećena reformama.

Kako su rekli u ovoj agenciji, vlasti oba entiteta i na državnom nivou su pripremile sve potrebne mjere u okviru prethodnih aktivnosti u sprovođenju Reformske agende, među kojima su reformisano radno zakonodavstvo, reforma poreskog sistema u domenu korporativnih poreza, kao i uspostavljanje kvalitetnog nadzora nad bankarskim sektorom.

“Ukoliko dođe do napretka u sprovođenju strukturalnih reformi, to će popraviti poslovno okruženje i podstaći dalji ekonomski rast. Kao što je bilo i ranije, novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bi bio ključan u finansiranju trenutnog tekućeg deficita BiH”, naglasili su oni.

“Standard&Poor's” predviđa da će u narednih nekoliko mjeseci doći do zaključivanja novog aranžmana s MMF-om, što bi dodatno trebalo stabilizovati situaciju u zemlji, barem prema predviđanju ove agencije.

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, smatra da je agencija “Standard&Poor's” ovakvu ocjenu donijela kako bi se pokušalo motivisati vlasti da krenu s ozbiljnijim reformama, s obzirom na to da je, kako ističe, BiH ekonomski “na dnu” Evrope, a da se iz zemlje ljudi masovno iseljavaju.

“Narednih godina čekaju nas ozbiljni problemi kada će doći do velikog broja novih penzionera i možda je to neki način upozorenje da ozbiljnije krenemo s reformama”, rekao je Hadžić.

On ističe da je u pripremi reformska agenda II, iako se još ne zna šta u njoj piše.

“Vidio sam neke pokazatelje i najave, ali je sasvim sigurno da je ono što je ostalo iz originalne Reformske agende i više nego dovoljno da se u narednom periodu političke strukture i te kako imaju čime baviti. Prije svega, tu mislim na rasterećivanje privrede i smanjenje nameta na rad i na potrošnju”, rekao je Hadžić.

On je rekao da bi i FBiH trebalo da uradi ono što se desilo u RS, da ukine poreze na najniže dohotke, s tim da bi, kako on smatra, u narednih nekoliko godina neoporezivi iznos trebalo povećati na hiljadu maraka, kako bi se građane motivisalo da ostanu u zemlji.

“Političari moraju pod hitno poslati neku jasnu viziju da zemlja mora krenuti naprijed. To može biti pozitivna poruka i signal investitorima”, rekao je Hadžić.

Zoran Pavlović, ekonomski stručnjak iz Banjaluke, kaže da je procjena agencije “Standard&Poor's” ispravna jer je očigledno da ovog puta međunarodna zajednica čvrsto stoji na liniji da BiH mora sprovesti reforme koje su godinama izbjegavane.

“Ima nekoliko elemenata koji su ponovo stavili BiH u fokus. Imamo konačno odblokiran put ka NATO-u koji je preduslov za EU, imamo pojačan interes Evropske komisije i EU da se tim putem nastavi, s druge strane dobili smo novog ambasadora SAD koji bi mogao jako mnogo uraditi, a i MMF ponovo stavlja akcenat na neefikasnost javne administracije. Sve su to elementi koji daju naznake da bi fokus izabranih dužnosnika mogao da se okrene ka ekonomiji”, rekao je Pavlović.

nezavisne.com