Samostalni sindikat BiH poziva nadležne da počnu pregovore o minimalnoj cijeni rada

Generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata Sharon Burrow uputila je, na zahtjev predsjednika Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedina Šatorovića, pismo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću zbog prekida socijalnog dijaloga i nepostojanja propisa kojim se garantuje minimalna plata radnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U pismu je premijer upozoren da nepostojanje propisa kojim se garantuje najniža cijena rada predstavlja direktno kršenje Konvencije 131. Međunarodne organizacije rada, koja predstavlja sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine. Generalni sekretar najveće svjetske sindikalne organizacije, koja predstavlja 175 miliona radnika širom svijeta, pozvala je vlasti da se uključe u istinski socijalni dijalog i osiguraju da svi radnici u BiH imaju zagarntovanu minimalnu platu i poštovanje njihovih radnih prava u skladu sa Općim kolektivnim ugovorom, navodi se u saopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović poziva aktere socijalnog dijaloga u Federaciji BiH da što prije sjednu za pregovarački sto kako bi dogovorili najnižu cijenu rada u Federaciji BiH i time spriječili daljnji odlazak mladih ljudi iz naše zemlje, stoji u saopćenju.