SAMO U BiH: Mandat im istekao prije osam godina, a primaju po 3.500 KM

Iako su im mandati istekli još prije osam godina, šestorica od sedam članova Komisije za koncesije BiH redovno svaki mjesec prime oko 3.500 KM.

Jednom članu Komisije mandat je istekao 2015. godine, dok su dvojica, i to sedamdesetpetogodišnji Mustafa Ramić iz Brčkog i sedamdesetčetvorogodišnji Đoko Slijepčević iz Banjaluke, odavno, zbog godina života stekli uslove za penziju. Ono što je zanimljivo jeste da je konkurs za izbor sedam novih članova Komisije raspisan još u maju prošle godine, međutim do dandanas nije završen, odnosno Savjet ministara BiH i pored toga što je prije godinu dana dobio listu uspješnih kandidata, još nije predložio parlamentu BiH listu za imenovanja.

“Ne znam zbog čega se konkurs ne završava i zašto se ne imenuju novi članovi. Nisam se prijavio na konkurs, tako da ne znam dokle je sve stiglo i te informacije bi trebalo da ima Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH”, rekao je Hamed Mešanović, predsjednik Komisije za koncesije BiH, koja je poznata po tome što do sada nije izdala još ni jednu jedinu koncesiju iako godišnje potroše oko milion KM.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nismo uspjeli saznati zbog čega se konkurs ne završava, a na pismeno postavljena pitanja odgovor nismo dobili ni nakon sedam dana. Prema nezvaničnim informacijama, prijedlog za imenovanje članova Komisije za koncesije do sada je dva puta bio pred ministrima Savjeta ministara, ali je oba puta povučen sa dnevnog reda.

Jedan od razloga za povlačenje, kako nezvanično saznajemo, bio je taj što su pojedini ministri za imenovanje željeli predložiti kandidate mimo redoslijeda na listi, a što, opet, sa druge strane neki nisu željeli prihvatiti. Ono što je sigurno jeste da će biti imenovana po tri člana iz RS i FBiH te jedan iz Brčko distrikta.

Među onima koji će sasvim sigurno dobiti petogodišnji mandat u ovoj komisiji je i PDP-ov Zoran Đerić, aktualni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH. Na istekle mandate članova Komisije za koncesije već godinama upozoravaju i revizori koji su i u svom posljednjem izvještaju naveli da je šestorici članova mandat istekao 2009. godine, a jednom 2015. godine.

“Također, napominjemo da su neki od članova Komisije stekli uslove za penzionisanje po osnovu godina života, shodno odredbama Zakona o radu u institucijama BiH, ali ni po ovom pitanju nisu preduzimane aktivnosti”, naveli su revizori.

Komisija za koncesije BiH, koja od početka svog postojanja nije izdala niti jednu koncesiju, prošle godine potrošila je 946.575 KM, od čega je na plate potrošeno 717.782 KM.

Na smještaj članova Komisije za koncesije BiH koji nisu iz Banjaluke prošle godine potrošeno je 30.600 KM, a na odvojeni život 17.214 KM, dok je kirija za smještaj ove institucije plaćena 72.000 KM.

(nezavisne.com)