Sajam Udruženja proizvođača „TISA“ na Brčanskoj Malti u Tuzli okuplja kupce svakog mjeseca

U organizaciji Udruženja građana „TISA“Tuzla koji okuplja pretežno proizvođače meda i pčelinjih proizvoda svakog mjeseca priređuje dvodnevni Sajam , koji okuplja veliki broj izlagača samo iz Tuzle, koji su članovi ovog udruženja.Sajam je već postao tradicionalan, pa je na ovom posljednjem privukao kupce, da obiđu i kupe neke proizvode koji su izloženi na štandovima vrijednih proizvođača.
Kupci su najviše zainteresovani za med i proizvode od meda, polen, propolis, razne tinkture od meda, matičnu mliječ, ali i druge proizvode koje si izložili proizvođači .
Hipka Murić, predsjednica izlagača na Sajmu ističe, da izlagači na ovom tradicionalnom sajmu koji se organizuje jednom mjesečno u periodu dva dana okuplja samo proizvođače iz Tuzle . Naši izlagači pretežno izlažu med i proizvode od meda jer su kupci najviše zainteresovani za te proizvode. I ja sam se predstavila i sa tim proizvodima, ali sa raznim vrstama sokova, džemova ,ajvarom i sve što na tezgi najviše traže naši kupci, kaže Murić.
Mubera Bećirović je na svom štandu izložila med , med u saču, mješavina meda i bilja, tinkture sa bokvicom i dugim biljem .
Pčelarstvo Pirić, Hazima i Dženane, koji su prepoznatljivi na ovim prostorima i šire po svom kvalitetu proizvodnje meda i polena, matične mliječi, propolisa i čajeva koje ubiru i na Konjuhu , čaj za prostatu , čišćenje krvi i druge za liječenje građana na poseban način za brzo ozdravljenje.
Pčelarstvo „HIdanović“ iz Doknja bave se takođe proizvodnjom i prodajom i meda, polena, propolisa, voska , kukuruzno brašno, jabukovo sirče  i žele da istaknu da su svi proizvodi prirodni, a cijena meda je 20 KM.
Neki članovi Udruženja  su željeli da uljepšaju Sajam pa su izložili svoja umjetnička djela na štandu. Naivna slikarka iz Tuzle , Bahira Altumbabić Delić je predstavila svoje slike rađene sa posebnim slikarskim opusom i uljem na platnu na kojim su urađeni pejsaži, mrtva priroda, cvijeće, ali i slike koje su urađene kao alufolija, dubinski rez koji se radi bockanjem. Svoj štand je predstavila na svoj umjetnički način, pa je oko cijelog štanda postavila slike koje u trenutak posjetioce odvede u mir i lijepu prirodu, koja je u ovo turobno vrijeme potrebno. Naivna slikarka Bahira se bavi slikarstvom već 13 godina, a izlagala je na izložbi u BKC-u i u Kući „Plamena mira“ , a radi i ručne radove i radove od gline koje je ovom prilikom izložila, a ima uspješnu saradnju sa MZ „Tušanj“ u Tuzli.
I dok izlagači na svom štandu očekuju kupce, sa obližnjeg Voznog parka za mališane koji je postavljen već duže vrijeme na ovoj lokaciji , dopire graja mališana koji u vozićima uživaju u vožnji i vesele se u zabavi.
Sajam je ukrasilo i cvijeće koje je na ulazu u Sajam postavljeno i ukrasilo ovaj događaj koji je predstavio jedan od članova Udruženja građana „TISE“.
Piše: Duška REBIĆ