Sajam knjige na Trgu ”Ismeta i Meše” i u zimsko vrijeme

Sajam knjige na Trgu ”Ismeta i Meše” i u zimsko vrijeme

Izdavačke kuće i prodavci knjiga su osjetili da se treba produžiti sajmovi knjiga jer su knjige ostale na bitnom mjestu u životu pojedinaca. To su svakako osjetili i školarci koji žela da u svakom trenutku da uzmu knjigu u ruku i pročitaju, a i raspust je opomena da treba da se edukuju i u učenju stranih jezika čija su izdanja uvijek na štandovima sajmova.
Prepoznala je i Izdavačka kuća BOOK koja je u decembru pred praznike otvorila štand uz saradnju sa Izdavačkom kućom „ Nostalgija“ iz Prijedora , da ponudi svakodnevno građanima koji šetaju kroz tuzlansku čaršiju mnoga izdanja na što ih opominju statue „Ismeta i Meše“ u blizini kao da su živi, a i jesu u ovom gradu po kojem je grad i prepoznatljiv. Ne smeta hladnoća trgovcima, a ni kupcima koji se zaustavljaju pokraj štandova da nešto odaberu. Tome doprinosi i mladi Mirza Mujkanović sa svojim posebnim ophođenjem i osmijehom , da se mnogi zaustave i bar nešto pogledaju, a ponekad da nešto odaberu.
U Grad Tuzlu pred praznične dane su stigli mnogi, pogotovo naša dijaspora koja očekujeda obiđe sajam knjiga i da nešto kupe , ali i naši domaći još uvijek solidno uzimaju razna izdanja , kaže Mirza Mujkanović kome ne smeta niti hladna noć u kojoj dežura i do 20 sati uz susnježicu koja je napolju ponekad. Najviše je prodavana dječija literatura, slikovnice, bajke, ali i dominantna je vjerska literatura .Ove sezone najviše je tražen KURAN u vrijeme Novogodišnjih praznika, a imamo i novopečenih čitača, ističe Mujkanović , te dodaje :-Tražena je i knjiga „Dejtonski sporazum“ Josipa Pejakovića, a i zainteresovani su mnogi i za knjigu „Drevna Bosna“ Muamera Zukorlića , nedovršena knjiga,a Zukorlić je nažalost nedavno preminuo.
Na štandu Izdavačke kuće „Nostalgija“ iz Prijedora je štand Dragana Stupara koji je  mnogo bio posjećen ovih dana obzirom na opširniju ponudu . Bilo je više interesovanja za knjige folozofje, beletristike, knjige za pse, pčelarstvo i druge, ističe Mujkanović, koji se nada da će ovaj Sajam trajati do kraja mjeseca januara.
 

Piše: Duška REBIĆ