Sa Ski liftom Karaula, zimski turizam na području TK od sada atrakcija

Jedini ski lift na području Tuzlanskog kantona posjeduje ski centar Karaula koji se nalazi u Kladnju, 45 km južno od Tuzle. Ski lift spreman je za početak nove zimske sezone. Savremeni kladanjski ski lift osamsto metara udaljen je od centra grada, ima prelijepu stazu za skijanje zemljane podloge i blagih nagiba, čija je dužina 1.700 metara, dok je dužina usponske staze 1.110 metara. Sa otvaranjem ovog ski lifta, turizam na području Tuzlanskog kantona aktivan je svih 365 dana u godini.

“Mi trebamo otvoriti jednu pozitivnu priču kada je ski – lift u pitanju i trebamo sve nivoe vlasti angažirati da imamo događanja na području Tuzlanskog kantona, kada je u pitanju zimski turizam” – kazao je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK

A pored značaja Ski lifta Karaula za turizam Tuzlanskog kantona, jako je bitno napomenuti da on pruža i zdrav način života.

“Najbitnija je afirmacija sporta i zdravog načina života, tako da jedino na području TK na ovom skijalištu djeca mogu prve korake na skijama da nauče, da nauče kako da žive zdravim životom naročito sada, kada smo pritusnuti savremenom tehnologijom” – istakla je Dragana Čaušević, direktorica JP Karaula Kladanj.

Sa dolaskom Nove godine počeo je i zimski raspust pa je želja mnogih mališana da korisno iskoriste snježni pokrivač. Cjene korištenja ski lifta Karaula, kreću se od dnevnih karata koje se mogu kupiti za odrasle za 14 KM, a za djecu do 14 godina košta 12 KM, Poludnevna karta za odrasle je 10 KM, a za djecu 8 KM. Za organizovane grupe dnevna karta je 12 KM za odrasle osobe, a 10 KM za djecu. Radno vrijeme ski lifta je od 9 do 16 sati. Najava novih snježnih padavina u narednim danima svakako će poboljšati skijališta, oni nešto manje spretni na skijama mogu nesmetano da uživaju u sankanju kao i djeca manjeg uzrasta. Ovo mjesto idealno je za okupljanje, druženje i cjelodnevnu zabavu.

Aktivnosti na stazi dužine 1.700 metara u spustaškom dijelu uveliko zavise od vremenskih prilika, odnosno snježnih padavina. A vremenska prognoza koju imaju u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bosne i Hercegovine, obradovat će sve ljubitelje zimskih aktivnosti.

Moguće je da će u višim nadmorskim visinama bude u prvoj polovici više snijega, naravno u skijaškim centrima uz pomoć sniježnih topova s obzirom da se očekuju veoma niske temperature moguće je da će svi ljubitelji sniježnih sportova imati uslove za skijanje. – kazao je Dženan Zulum, dežurni meteorolog u FHMZ.

Sa ovakvom vremenskom prognozom zasigurno je da će ljubitelji sniježnih padavina uživati tokom januara, u novim sniježnim padavinama.

(rtvslon.ba)