Rukometni Zmajevi počeli pripreme za nastup na prvenstvu Evrope

Muška rukometna reprezentacija BiH počela je pripreme za nastup na prvenstvu Evrope u januaru. Tim povodom održana je pres-konferencija na kojoj su se medijima obratili kapiten reprezentacije Mirsad Terzić, trener golmana Mario Blažević i reprezentativac Mirko Herceg.

“Nadam se da ćemo odraditi ovaj prvi dio bez povreda, a onda imamo malu pauzu za praznike. Kasnije opet idemo sa pripremama za drugi dio, gdje će se priključiti i neki drugi igrači. Nadam se da ćemo biti kompletni. Pokušat ćemo se spremiti što bolje za Evropsko prvenstvo, tamo nećemo ići kao turisti, već da se predstavimo u najboljem svjetlu”, rekao je Mirsad Terzić, kapiten reprezentacije.

“Prvi dio priprema je možda i najteži, jer svi dolazimo iz klubova. Treba pronaći neku mentalnu snagu da ovaj prvi dio odradimo kako treba. Međutim, momci su se skupili i svi smo zdravi. Dobro se trenira i radi, ima tu dosta novih i mladih igrača, koji daju taj neki dodatni polet. Mislim da svi mogu biti zadovoljni kako teku pripreme i kako se spremamo za Evropsko prvenstvo koje nas čeka”, ističe Herceg.

Predstojeće Evropsko prvenstvo za rukometaše će biti održano od 13. do 30. januara 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj. Na prvenstvu će učešstvovati 24 ekipe. Naši reprezentativci se nalaze u Sarajevu, gdje obavljaju prvi dio priprema. Iz reprezentacije ističu da pripreme teku prema planu te da je optimizam prisutan.

Rukometaši BiH smješteni su u Grupu E zajedno s aktuelnim evropskim prvacima Špancima, te svjetskim viceprvacima selekcijom Švedske. Naša reprezentacija će svoju priliku tražiti protiv konkurenta iz trećeg šešira – selekcije Češke.

Timovi su podijeljeni u šest grupa sa po četiri tima, a po dvije najbolje reprezentacije će ostvariti prolazak u drugi krug. Nakon drugog kruga, po dvije najbolje reprezentacije če tražiti priliku za medalje.

U okviru priprema za EURO naša reprezentacija će igrati na turniru Croatia cupu u Osijeku, a odigrat će najmanje dva meča.

  • Hrvatska – Bosna i Hercegovina (6. januar / 16:45)
  • Rusija – Bosna i Hercegovina (7. januar / 16:45)