Rudari Kreke najavili štrajk i proteste


Rudari rudnika Kreka Tuzla najavili su štrajk 16. avgusta 2021. godine, a u međuvremenu i proteste ispred direkcije rudnika i zgrade Elektroprivrede BiH.
Rudari zahtijevaju povlačenje odluke o slanju kući dijela uposlenika ovog rudnika. Kako navode, iz Uprave rudnika je odlučeno da 30 posto radnika bude poslano kući zbog slabe proizvodnje, odnosno obustave proizvodnje u jednom od rudnika. Iz sindikalne jedinice navode da je ovo udar na uposlenike, na osnovno pravo na rad. U odluci se navodi da će radnicima biti isplaćeno 60 posto minimalne plaće, a na posao će biti vraćeni kada se steknu uslovi.
Prema riječima predsjednika Sindikalne jedinice Rudnika Kreka, Zuhdije Tokića, to znači gubitak egzistencije za više od 600 uposlenika rudnika u sastavu Kreke, jer je većina zadužena.


Iz samostalnog sindikata rudnika FBIH navode da će tuzlanski rudari imati podršku svih sindikalnih jedinica.
Uprava Rudnika Kreke, zajedno sa Elektroprivredom BiH treba da obilježi 26. avgust, u spomen na 1990. godinu, kada je bila najveća rudarska nesreća u Bosni Hercegovini, kada je žvot izgubilo 180 rudara. Trebaju odati počast i položiti cvijeće poginulim rudarima, a rudarima trebaju i povećati platu za njihov teško zarađeni hljeb. Svim zaposlenicima Elektroprivrede u ovakvom slučaju treba smanjiti primanja jer su rudari i tada bili u štrajku zbog Elektroprivrede, što su uvijek iznosili na svojim štrajkačikim odborima.
Svakako trebaju naći neki drugi način i svi rukovodioci trebaju da se zauzmu da proizvodnja krene kako treba na najvećem nivou i da rudari zarađuju i dalje pošteno svoj hljeb.


  Duška REBIĆ