Rudar d.o.o Tuzla: Uspješni i u kriznom vremenu

Uprkos pandemiji koronavirusa, uspjeli su odgovoriti zahtjevima tržišta i održati pozitivno poslovanje

  Privredno društvo ”Rudar”  osnovano je davne 1959. kao građevinski pogon u  sastavu rudnika ”Kreka” u cilju održavanja industrijskih objekata, te izvođenja podzemnih rudarskih radova za potrebe rudnika. Tokom dugogodišnjeg perioda poslovanja, nekoliko puta je vršena reorganizacija kompanije. Posljednja je iz 2002. kada je i dobila sadašnji naziv „Rudar“ d.o.o.

 Osnovna djelatnost je izvođenje rudarskih radova u podzemnoj eksploataciji. U kompaniji je trenutno zaposleno 300 radnika.

 – Posebno je interesantno da je za cijelo vrijeme svoga postojanja, to jest od osnivanja 1959. pa do danas ”Rudar” u kontinuitetu zadržao osnovnu djelatnost. Radi se o veoma specifičnim i specijalizovanim radovima kojima se vrši izrada podzemnih prostorija raznih veličina, oblika i profila. Trenutno imamo 300 radnika.. nadam se zadovoljnih uslovima rada, istakao je na početku razgovora Asmir Kadrić, direktor „Rudar“ d.o.o.

Asmir Kadrić, direktor „Rudar“ d.o.o.

 Pored osnovne djelatnosti kompanija se bavi još mnogim drugim, poput izvođenja svih vrsta radova u građevinarstvu, upravljanjem i održavanje grabuljastih i trakastih transportera u rudnicima i termoelektranama, pomoćnim poslovima  u kotlovnicama termoelektrana, uslugama projektovanja u rudarstvu, geodetskim i geološkim ispitivanjima i mjerenjima, uslugama stručnog inženjerskog nadzora, kao i ugostiteljstvom i turizmom.

 U dugogodišnjoj tradiciji stekli su  brojne referense, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu u izvođenju rudarskih, građevinskih, montažerskih i drugih specijaliziranih radova. U proteklom periodu iza ove uspješne tuzlanske kompanije, mnoštvo je realizovanih projekata, među kojima je jedan od značajnijih otvaranje Rudnika magnezita u Kladnju.

 –Ponosno mogu istaći da smo realizovali mnoštvo značajnih projekata. Svakako, otvaranje Rudnika magnezita na lokalitetu planine Konjuh, spada u red najznačajnijih. Naša kompanija posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju magnezita. Izdvojio bih i  izradu jamskih prostorija za potrebe rudnika uglja: ”Kreka”, ”Đurđevik”, ”Breza”, ”Bila – Travnik”, ”Miljevina – Foča” i dr., izradu jamskih prostorija za potrebe rudnika boksita u Milićima, izvođenje radova na sistemima dopreme uglja i kotlovnicama Termoelektrane Tuzla, građevinski radovi na izgradnji zgrade Opštinskog suda u Tuzli, izrada hidrotehničkih tunela i drugih hidrotehničkih objekata u Bileći, pravljenje projekata za potrebe skoro svih rudnika u BiH, vršenje stručnog inženjerskog nadzora nad izvođenjem radova na tunelima autoceste na koridoru 5C i mnogi drugi, ističe s ponosom direktor Asmir Kadrić.

     Utjecaj pandemije na poslovanje

U sklopu kompanije Rudar d.o.o, posluje i  Hotel Minero koji se nalazi na idealnoj lokaciji za odsjedanje putnika, sportskih i turističkih grupa. Raspolaže kapacitetom od 16 soba i pruža maksimalni komfor i udobnost. Sobe su klimatizovane, moderno opremljene i uređene da se gosti osjećaju ugodno i kao kod kuće. Posjeduju sve neophodno za prenoćište i ugodan boravak. Gostima je na raspolaganju i istoimeni restoran, sa snack barom koji nudi jela domaće kuhinje, sa roštilja kao i specijalitete bosanske kuhinje. Vrhunski kuhari, spremni su odgovoriti svim željama. Kapacitet  restorana u zatvorenom prostoru iznosi  60 mjesta, do je u ljetnoj bašti 150 mjesta.

 U sektoru turizma i ugostiteljstva, prema riječima direktora Kadrića, kao i na globalnom nivou, najviše se očituju posljedice pandemije koronavirusa.

   – Od posljedica pandemije virusa naša firma je direktno pogođena u djelatnosti turizma i ugostiteljstva, zbog čega smo imali značajne finansijske gubitke. Suvišno je isticati da su okolnosti poslovanja u ovoj godini usložnjeni u svim oblastima, ali smatram da smo mi u uslovima kriznog menadžmenta i ogromnim zalaganjem svih naših zaposlenika uspjeli odgovoriti najvećim zahtjevima tržišta kako bi nastavili kontinuitet pozitivnog poslovanja i razvoja, kazuje direktor Kadrić.

 Mjere, ograničenja kretanja, manji broj turista, rezultirao je nepopunjenim smještajnim kapacitetima, ali i većim troškovima rada i finansijskim gubicima.

 –Kao što je poznato djelatnost turizma i ugostiteljstva je najviše pogođena pandemijom virusa, zbog čega je i naša firma pretrpila velike posljedice u ovoj poslovnoj godini. Tri mjeseca (mart, april, maj) na snazi je bila potpuna zabrana obavljanja djelatnosti, a za ostali period do kraja godine moglo se raditi uz propisane epidemiološke mjere, što dodatno povećava troškove usluge. I naši smještajni kapaciteti u motelu i hotelu ”Minero” su nepopunjeni usljed pada turističke aktivnosti, pojašnjava Asmir Kadrić, direktor  „Rudar“ d.o.o

    Pandemija koronavirusa uticala je na privredu na globalnom nivou, ne samo na području Bosne i Hercegovine. Posljedice će, će prema riječima direktora Kadrića  biti dugotrajne, a poslovanje neizvjesno.

  -Želim iskoristiti priliku da u povodu velikog praznika 21. decembra čestitam Dan rudara svim rudarima u Bosni i Hercegovini. Posebne čestitke upućujem mojim rudarima iz firme ”Rudar”,  kazao je na kraju direktor Kadrić.

                                                                 Mubina Biščić-Delmanović