Rotary klubovi u BiH pomogli više od 5.500 ljudi

Rotary klubovi u BiH u posljednjih 18 godina prikupili su 365.000 KM i pomogli više od 5.500 ljudi putem različitih projekata, saopćeno je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu u povodu godišnjice  rada Rotary klubova u Bosni i Hercegovini.

Značajna investiranja su bila u oblasti obrazovanja gdje se posebno ističu projekti stipendiranja izvrsnih srednjoškolaca i razmjene učenika.

“Guverner Distrikta 1910” Arno Kronhofer je rekao da je prošle godine “Rotary” samo u BiH donirao pola miliona KM, a više od 4.000 KM je uloženo u socijalne projekte.

– Treba naglasiti da je saradnja  omladinskih organizacija u “Rotaryju” Austrije i Bosne i Hercegovine izvanredno dobra, kao primjer je naveo da su djeca iz Austrije sagradila četiri kuće u Srebrenici, a još četiri će se sagraditi – dodao je Kronhofer.

“Rotary International” je najveća nevladina organizacija na svijetu koja čini više od 30.000 klubova u više od 200 država s oko 1,2 miliona članova. Prvi Rotary klub osnovao je 1905. godine čikaški advokat Pol Haris, a u Sarajevu prvi klub osnovan je 1931. a njegov rad je obnovljen 1999. godine.

(Fena)