Roditeljska kuća i u pandemiji nesmetano pružala podršku u liječenju mališana

Privikavanje na nošenje maski usljed pandemije koronavirusa za mnoge je bilo teško, ali djeci oboljeloj od raka ovo je bila svakodnevnica i prije pojave virusa. Ono što je u svemu dobro, iako je virus dodatni zdravstveni atak na organizam, da pandemija nije ni usporila ni zaustavila liječenje mališana.

– Od starta nije bilo nedostataka lijekova. Dostupnost lijekova je bila obezbijeđena. Fond solidarnosti koji je nadležan za nabavku lijekova je radio u punom kapacitetu. Djeci kojoj je bilo potrebno izmiještanje van BiH, i to se radilo u kontinuitetu – ističe Fikret Kubat, direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka bori se protiv predrasuda i stereotipa koji vladaju, želeći svakom djetetu osigurati pravilan oporavak, ali i rast i razvoj. Jedan od najuspješnijih projekata udruženja je i izgradnja Roditeljske kuće u krugu Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu, koja je otvorena u aprilu 2016. godine. Do sada je u ovoj kući boravilo više od 200 porodica. Ali tu planovi ne staju.

– Djeca imaju i u Sarajevu i u Tuzli jednog psihologa i socijalnoig radnika – naglašava Kubat.

Liječenje jednog oboljelog djeteta može koštati i više od 100.000 maraka jer borba se nastavlja i onda kada dijete završi liječenje. Ovakva stanja iziskuju doživotno praćenje, ali i podršku koja je ključ svega.

– Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka već tradicionalno zajedno sa Crvenim križom Federacije i Zavodom za transfuziologiju organizuje akcije darivanja krvi. Kada jedna osoba daruje krv, nju možemo iskoristiti za troje djece. Od samog pokretanja projekta “Moja kosa, tvoja kosa” izradili smo preko 25 perika i s ovom godinom imamo impozantan broj donirane kose, gdje imamo preko 6.000 donatrora kose – kaže Jasna Vatreš, socijalni radnik u Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka.

Jasmin Hadžić je otac oboljelog dječaka Vedada. U oktobru 2018. počinje borba ovog mališana i njegovih roditelja, jer je Vedadu dijagnostikovan tumor na mozgu.

– Sve je završeno u sedmom mjesecu 2019. godine. Nažalost, tumor nije mirovao, blago je rastao. U septembru morali smo uraditi i treću operaciju. Ova kuća je značila mnogo, ali na samom startu smo imali otklon i možda intuitivno to djeluje tako. Nekad topla riječ znači više nego da ti neko da neki novac ili nešto, osjećaj da niste sami – naglašava Jasmin.

Svi koji žele pomoći oboljeloj djeci mogu to uraditi kupovinom zaštitne maske, čestitke ili pozivom na humanitarni broj 17010. Građani koji žele učestvovati u izradi perika mogu to učiniti tokom čitave godine, kosu dostaviti poštom ili lično na adresu Himze Polovine 21. Uslovi su da kosa nije tretirana i da je njena minimalna dužina 30 cm.