RMU Đurđevik: Odoljeli snježnim nepogodama

Prošlu poslovnu godinu zaposleni Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja “Đurđevik” d.o.o. – Đurđevik završili su sa proizvedenih 500 hiljada tona mrkog uglja. Uprkos snježnim nepogodama krajem prošlog i ovog mjeseca proizvodnja se nastavlja planiranom dinamikom.

Direktor RMU Đurđevik mr.Samir Hadžić nam je saopštio da snijeg nije umanjio proizvodnju:

“Nismo imali problema sa snježnim nepogodama, jedino bi smetnje nastale ukoliko bi došlo do naglog topljenja snijega, ali se nadamo da do toga neće doći, pošto je snijeg već gotovo nestao.I decembar i januar su bili pogodni za proizvodnju i nije bilo puno smetnji koje bi uticale na smanjenje rada na kopovima, tako da je proizvodnja u potpunosti stabilizovana.Važno je istaći da početkom marta ulazimo u revir Živčići, što će doprinijeti daljem uspješnom poslovanju”.

Nova mehanizacija polagano stiže na kopove RMU Đurđevik i to će proizvodnju uglja učiniti još stabilnijom, o čemu diektor Hadžić kaže:

“Na Dan rudara dobili smo jedan damper kamion u dijelovima, koji je sklopljen i puštamo ga u probni rad u utorak/22.januara/, u trajanju od 100 sati.Za 1,5 mjesec dobit ćemo još tri velika zglobna kamiona, u aprilu stiže rovokopač i elektro hidraulički bager kapaciteta zapremine kašike 12,5 kubnih metara, koji će biti izložen na Sajmu u Minhenu i poslije dolazi na naše kopove, dok u septembru takođe stiže još jedan takav bager.

Sve to u značajnoj mjeri poboljšaće proizvodnju uglja, čiji je plan za tekuću godinu na nivou RMU Đurđevik 570 hiljada tona mrkog uglja, od čega na površinsku eksploataciju otpada 420, a na jamsku 150 hiljada tona uglja”.

Nabavkom nove mehanizacije stvorit će se uslovi za kvalitetno snabdijevanje ugljem Termoelektrane Tuzla, za koju ovaj ugljenokop plasira gotovo cijelu proizvodnju!

(Š.G./zivinice.ba)