Rješenje o deložaciji iz Mihatovića

Džemal Soljankić i Razija Delić, roditelji četvero djece već godinama žive u Kolektivnom centru Mihatovići. Na njihovu adresu stiglo je Rješenje u kojem se navodi da trebaju napustiti svoje dosadašnje mjesto boravka. Gdje da odu ne piše, a oni ne znaju!

”Čitav dan nisam jela… čitav dan sam plakala… gdje, kuda sada sa četvero djece? Na ulicu? Stvarno ne znam, ne znam… Kome da se obratim više, ne mogu sa djecom na ulicu…” kaže Razija.

A nakon prvobitnog šoka odlučili su doći ispred Službe za boračko invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica Tuzla, te se žaliti na samo Rješenje.

”Gdje ću izaći na ulicu sa djecom? Gdje? Ne znam… Predavao sam sve papire kažu: nema te, nisi… a ja evo papire nosim. Tu su mi. Ne znam…” rekao je Džemal.

Njihovu situaciju posebno otežava činjenica da im troje od četvero djece ima tešku bolest – epilepsiju. Razija je također bolesna. Džemal nema stalno zaposlenje, radi za dnevnicu. Sve to oni koji su pisali rješenje za deložaciju nisu, tvrde naši sagovornici, uzeli u obzir. Ipak, iz resorne službe tvrde da su za izdavanje rješenje o deložaciji imali nekoliko razloga…

”Zahtjev odnosno Rješenje je obrazloženo… urađeno je tako jer od 2015. godine lice se nije obraćalo sa zahtjevom za produženje rješenja… povremene kontrole korisnika  pokazale su da Soljankić nije zatečen u objektu, a struja se plaćala na ime sasvim druge osobe…” kaže Admira Atić Tupković, pomoćnica gradonačelnika za boračko invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica, dok Džemal objašnjava: ”Upravnik Vrabac je bio… 2017. sam produžio i on je otišao u penziju, rekao je da se više ne produžavaju apartmani. Gdje su ti papiri, ne znam. Rekli su mi da selim. Došao sam u stambeno, rekli su mi ti si u Solini… kada odjednom jučer dolazi rješenje da se iselim za tri dana.”

Žalba koju će Džemal uložiti na Rješenje o deložaciji ovom će bračnom paru barem na neko vrijeme odgoditi prinudnu selidbu.

”Džemal ima pravo žalbe nadležnom ministarstvu. Tako da… nakon donošenja rješenja po žalbi svakako će ova Služba uvažiti sve što nadležni organ odluči,” objasnila je pomoćnica gradonačelnika za boračko invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica.

Od te odluke zavisi da li će se Džemal, Razija i njihova djeca naći na ulici. Kažu, nisu jedini dobili ovakvo Rješenje, a još nekoliko porodica  živi u Kolektivnom centru Mihatovići.

”Mi imamo nekoliko opcija ponuđenih za ovaj Kolektivni centar po sporazumu naravno… odluka će biti donesena u narednim danima o sudbini tih objekata… Svakako o tome ćete biti blagovremeno obaviješteni,” kaže za RTV Slon Admira Atić Tupković, pomoćnica gradonačelnika za boračko invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica.

Sudbina ovih objekata odrazit će se i na sudbinu ljudi. Džemal i njegova supruga Razija nadaju se da će ipak imati krov nad glavom. Uslovi u Mihatovićima su ionako loši, kažu oni, ali i to je bolje od boravka na ulici i u napuštenim objektima.

RTV Slon