Ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH, Nj.E. Johanna Stromquist u posjeti Tuzli

Piše: Duška Rebić

U Gradskoj upravi Tuzle boravila je ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH, NJ.E. Johanna Stronquist, koja se prvi put susrela sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem. Prvi susret je protekao u prijateljskim razgovorima, razmijenjeni su stavovi o raznim temama sa fokusom na ekologiju i energetsku efikasnost.


Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa ambasadoricom Švedske, te istakao da je Švedska u toku rata primila veliki broj građana BiH i pomagala našoj zemlji tokom rata. Gradonačelnik je ovom prilikom podsjetio i na pomoć Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i USAID-a u reformi javne uprave i uspostavljanju efikasnijeg rada šalter sale u Tuzli, ali i u većim gradovima BiH.

Gradonačelnik Imamović je iskoristio priliku da upozna ambasadoricu sa djelom našeg velikog slikara Ismeta Mujezinovića, te joj poklonio njegovu fotomonografiju.


Ambasadorica Kraljevine Švedske u BIH , NJ.E.Johana Stronquist izrazila je svoje zadovoljstvo na ukazanoj prilici za posjetu Tuzli.

“Jako mi je drago da sam posjetila Tuzlu jer imamo čvrste veze iz razloga što veliki broj ljudi sa ovog područja živi u Švedskoj, a Švedska izvodi projekte širom BiH. Razgovala sam sa gradonačelnikom o projektima koji se provode širom zemlje, o zaštiti okoliša, zagađenju zraka i drugim projektima i usaglasili smo se da se opet sretnemo, kako bismo se dogovorili o uslovima saradnje“- naglasila je ambasadorica Švedske u BiH, Johanna Stronquist.