Ribarska priča: Idilično mjesto za odmor i opuštanje, daleko od gužve i buke

Piše: Dejla Bajrić

Restoran “Ribarska priča” nalazi se desetak kilometara poslije Srebrenika magistralnim putem koji vodi prema Orašju, sa 400m lokalnog puta koji vodi pravo do ove prelijepe destinacije za odmor i opuštanje.

Pri ulasku na kompleks, gosti imaju osjećaj kao da su kilometrima udaljeni od civilizacije.  Prirodno okruženje, koje se prostire na 36.000 kvadrata, na kojem se nalazi jezero veličine 8.000 kvadratnih metara, pravi je odmor za dušu. Ribarska priča je 2012. godine počela sa radom kao izletište i sportski ribolov (iznajmljivanje šadrvana i pozicija za pecanje). Restoran je počeo sa radom 2019. godine, a naredne godine kada se očekivao veliki razvoj u poslovanju, pojavio se virus koji je ostavio globalne posljedice i usporio ugostiteljsku djelatnost. Međutim, iako je prethodna godina bila teška u aspektu poslovanja, “Ribarska priča” je zadržala isti broj radnika. Čak, kako nam kažu, osjeća se potreba za dodatnim zaposlenjem.

Restoran je uređen u etno stilu koji karakterišu zidovi obloženi ciglom i drvenim gredama. Enterijer savršeno upotpunjuju stolovi i stolice od punog drveta, sa etno detaljima iz historije naših naroda. Elegantno osvjetljenje cijelom prostoru daje toplu atmosferu. Tokom sunčanih dana na raspolaganju je i prelijepo uređena bašta okružena zelenilom i vodom. Restoran je prepoznatljiv po izvrsnoj ponudi raznovrsnih gurmanskih specijaliteta koji se pripremaju od najkvalitetnijih i uvijek svježih namirnica.

“Ljudi se sve više posvećuju prirodi i kvalitetnoj ishrani, tako da je naša velika sreća što imamo mogućnost sve to pružiti našim gostima. Popuštanjem mjera dobili smo priliku ugostiti veliki broj naših posjetioca koji su prethodnih mjeseci ostali željni prirode, izlaska, druženja i dobre hrane” – ističu iz “Ribarske priče”.

Za one koji vole sami da pripremaju svoj ručak, tu su šadrvani za iznajmljivanje sa mjestom za roštilj. Osim zabave za odrasle imaju i igralište za djecu. Na jezeru se redovno održavaju takmičenja u sportskom ribolovu, gdje učešće pored domaćih ribolovaca uzimaju i ribolovci susjednih zemalja S obzirom na to da je jezero bogato raznim vrstama ribe, ribolovci uvijek odlaze zadovoljni ulovom. U sklopu Ribarske priče organizuju se proslave rođendana, svadbi i razne druge svečanosti. Kapacitet restorana je 100 sjedećih mjesta u zatvorenom dijelu restorana, a 150 mjesta je kapacitet na otvorenom dijelu restorana.

Najvažniji faktori poslovanja u “Ribarskoj priči” su kvaliteta usluge i kvaliteta hrane. Kako ističu, trude se postići i jedno i drugo. S obzirom na to da su novi u ovom poslu, priznaju da prave greške, koje im služe kao lekcije za dalji rad. Svi zaposleni čine dobar tim koji ispoštuje svakog gosta. Ribarska priča nije klasični restoran, u njoj se gosti osjećaju kao domaćini, a osoblje im je uvijek na usluzi.

“Ideja za bavljenjem ovim poslom je lična ljubav prema prirodi i svemu što je domaće. Naš krajnji cilj je okrenuti se eko i etno turizmu i na taj način privući domaće i strane turiste. Cilj nam je izgraditi apartmane jer je trenutno velika potražnja i za tom vrstom usluge. Turizam je budućnost a naša zemlja ima puno toga za ponuditi. Država treba više pažnje posvetiti ugostiteljstvu i turizmu, te pružiti nesebičnu podršku ovom sektoru. Samo na taj način, naš grad, kanton i zemlja mogu ići naprijed. Upoznajmo svoju zemlju i dovedimo i druge da upoznaju naše ljepote”, ističu za kraj razgovora iz “Ribarske priče”.