Na Trgu slobode u Tuzli otvoren prvi Festival mladih „Tuzla pleše“

Na prepunom prostoru Trga slobode u Tuzli, sa svečane bine za kulturne događaje, Centar za ples i rekreaciju uz muziku Trio benda iz Zenice otvorio je Festival mladih „Tuzla pleše“.


Ova manifestacija je okupila mnogobrojne ljude svih generacija, ali su se uključili i najmlađi mališani koji su već negdje naučili da plešu mnogo bolje i od starijih uz njih. Mališani su igrali i uživali i u Kids partyu, gdje im je Šarenko oslikao lice likovima iz crtanih filmova.


U svom raznovrsnom programu festivala mladih koji će trajati do 22.09.2021.godine, bit će zastupljeni plesovi za odrasle u izvedbi napredne grupe, plesni aerobik, hip-hop za djecu, balet, koncerti i na kraju škola za ples za sve prisutne na Trgu slobode, istakao je Alan Alagić, stručni saradnik Centra za ples.
U ovoj čarobnoj noći plesni studio SHADOWS iz Zenice je otplesao svoj perfomans pod rukovodstvom Semira Šečića i na taj način podržali su ovu manifestaciju u Tuzli.


Kako je istakao Amir Zonić, direktor Festivala mladih Tuzla, cilj im je da Tuzla postane Evropska prijestonica mladih. Ovog prvog Festivala pripremili smo 30 različitih događaja, a projekat je osmislen na jedan duži ciklus, na jedan urbani način jer mislim da je prilika da stvorimo bolje uslove da mladi ostanu ovdje. Nismo stvorili dobre uslove ovdje, pogotovo zadnju godinu i po u vrijeme korone koja je donekle razdvojila ljude. Festival promoviše znanje, talente i uspjeh, a mladima daje nova poznanstva, vještine i znanja i samopouzdanje, za preuzimanje liderskih uloga. Treba da se družimo, a ovo je prilika da radimo neke nove projekte, a ovaj festival je prilika da pozovemo mlade ljude da se družimo,da ostanemo ovdje. U programu Festivala su i koncerti koji će biti održani u Zlatarskoj ulici, dolazi nam i 15 umjetnika iz Sarajeva, ovaj projekat spaja različitosti nastojeći da mladima pruži iskustvo u širokom spektru aktivnosti i najkvalitetnijih kulturnih sadržaja, naglasio je Zonić.


Plesna večer uz mnogobrojne plesače pod rukovodstvom Alana Alagića je oživjela cijeli grad u kojoj su uživali i turisti koji su stigli na kupanje na Panoniku, pa su se i oni priključili plesu da uživaju. Na kraju večeri plesa žiri u sastavu plesnog studija SHADOWS i Centra za ples i rekreaciju su proglasii najbolju plesačici, najboljeg plesača i nabolji plesni par.


Pored uživanja u plesu i muzici održano je i takmičenje parova amatera, ali i besplatne radionice gdje su prisutni mogli naučiti neke od osnovnih pokreta iz Bachate, Kizombe i Salse, a radionice je vodio plesni stučnjak Semir Šerić iz Zenice. Kako je istakao Semir Šerić, iza ovog projekta stoji veći broj ljudi, a primijetio je da ima mnogo plesača koji znaju plesati i vole ples. Pozivam i mnoge druge da se pridruže i da uživaju u plesu i muzici, ovaj projekat je prvi, a drugi će zasigurni okupiti još više plesača – ističe Šerić.


Duška REBIĆ