REGIONALNI PRIVREDNI RAZGOVORI „Perspektive za lokalnu privredu“

U Gradačcu je održana regionalna privredna konferencija “Perspektive za lokalnu privredu” čiji je organizator Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Udruženjem Wirtschaftsverein BiH. Cilj konferencije bio je predstaviti privredne potencijale regije i razmotriti mogućnosti proširenja saradnje sa njemačkim partnerima. Učesnici  konferencije bili su privrednici iz Gradačca, Šamca, Srebrenika, Modriče,Gračanice kao i predstavnici vlasti od općinskog, kantonalnog pa do državnog nivoa.

Po riječima direktora Predstavništva njemačke privrede u BIH, Gunther-a Neubert-a, tuzlanska regija ima mnoge prednosti koje se mogu ponuditi njemačkim privrednicima. Mnogi predstavnici njemačkih firmi već razmišljaju o premještanju svojih sjedišta iz azijskih zemalja u zemlje zapadnog Balkana.

O iskustvima ostvarene saradnje govorili su i pojedini  bh. privrednici ističući da im njemačko tržište prije svega pruža sigurnu naplatu te da su im njemački partneri omogućili transfer znanja i novih tenologija.

 Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić istakao je da je Općina Gradačac jedna od najvećih izvoznika na području Tuzlanskog kantona između ostalih i na njemačko tržište i kako saradnja sa njemačkim firmama je veoma dobra. Osim toga istakao je kako Gradačac ima dugu tradiciju u metaloprerađivačkoj industriji koja je najzastupljenija na njemačkom tržištu.