Gradačac:Otvoren Društveni centar u MZ Vida 1

Općina Gradačac sa ukupno 25 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini  od marta 2016. godine uključena je u projekat „Jačanje uloge mjesnih  zajednica u  BiH“.Projekat je zajednička inicijativa Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a provodi ga UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstvom pravde FBiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

Glavni cilj projekta je doprinijeti kvalitetnijem  životu građana kroz veće demokratsko učešće i odgovornost prema javnosti, kroz unapređenje usluga na nivou mjesne zajednice, infrastrukturu i  uključivanje socijalno isključenih kategorija.

U okviru projekta je planirano u svakoj projektnoj općini  i formiranje   jednog društvenog  centra   u prostorijama  mjesne zajednice. U Gradačcu društveni centar svečano je otvoren u objektu mjesne zajednice Vida I.Svrha formiranja samog  Društvenog centra jeste da građani sa područja općine Gradačac  imaju prostor gdje mogu održavati edukativne, društvene, kulturne i druge  sadržaje na jednom mjestu. Također ideja je da ukoliko postoji mogućnost da se organizuju i neki poslovni sadržaji koji bi mogli doprinijeti samom održivom djelovanju Centra.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je istakao da je ovo veoma bitan događaj koji će podstaći ostale građane da unaprijede rad svoje lokalne zajednice. Ovim projektom građani će na području općine Gradačac dobiti dodatne vještine kao i kancelarijsku i informatičku opremu koja će im pomoći pri radu u svojim lokalnim zajednicama.

Majda Ganibegović, voditeljica projekta, UNDP BiH Majida Ganibegović je izrazila zadovoljstvo postignutim dosadašnjim rezultatima na implementaciji projekta i dodala da ovakvi društveni centri će doprinijeti aktivnije učešću građana u svim aktivnostima na području općine Gradačac.

Nakon svečanog otvaranja Društvenog centra Vida održan je  informativni sastanak    u cilju pripreme za održavanje  Start-up dana za mjesne zajednice u projektu  i  zainteresirane građane. Cilj  događaja koji je ovom prilikom predstavljen  jeste da svi gradjani: predstavnici mjesnih zajednica, privrednici i predstavnici nevladinih organizacija, učenici srednjih škola iz Gradačca, Bijeljine i Brčkog predstave svoje poslovne ili društveno odgovorne ideje, koje mogu biti potencijalno i realizovane, odnosno prepoznate od  investitora.