Reakcija na hapšenje pripadnika TO Armije BiH

Muminović Šemsudin, Galjić Džemo, Ahmetović Ćamil, Omerović Rasim  Alić Asim, Mujić Fadil i Memić Ismet, pripadnici TO Armije BiH po nalogu Tužilaštva BiH jutros su lišeni slobode. Oni se terete za ratni zločin počinjen prilikom napada na sela na području opštine Zvornik, u periodu od 8. oktobra 1992. godine do 6. jula 1994. godine, kao i zločin nad ratnim zarobljenicima, kada je ubijeno 20 žrtava srpske nacionalnosti. Koordinacija boraca Tuzlanskog kantona oštro je osudila način na koji su pripadnici SIPA- e priveli osumnjičene među kojima i ratnog komandanta 206. Viteške zvorničke brigade Šemsudina Muminovića. Ističu da poštuju rad Tužilaštva BiH i da svako treba da odgovara za svoja djela, ali izražavaju sumnju u vjerodostojnost iskaza svjedoka uključenih u ovaj slučaj.

„Tražimo da za djela koja se pojedinim našim sabrcima stavljaju na teret na osnovu svjedočenja pojedinih lažnih svjedoka  odgovaraju oni koji takve svjedoke ucjenjuju i prisiljavaju da lažno svjedoče. Posebno smo uvrijeđeni činjenicom da se od hapšenja prave spektakli iako su osumnjičeni, pa i jutros uhapšeni Šemsudin Mehmedović i ostali uvijek bili dostupni pravoduđu BiH i svim organima gonjenja“, izjavio je Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boraca TK. 

Koordinacija boraca TK podsjeća da se hapšenja komandanata Armije BiH  iz Podrinja, tačnije sa područja Zvornika dešavaju u vrijeme dok za ubistvo 650 Bošnjaka sa područja Klise, Dugog Dijela, Đulića, Radave, Šetića i ostalih zvorničkih sela Tužilaštvo BiH nije optužilo niti uhapsilo niti jednog počinioca ovih teških zločina.

„I danas dan prkose, normalno se šetaju, rade po institucijama, obavljaju velike funkcije, čak su i na pozicijama da sada mogu da sude nama samima. Naši ljudi su savjesni građani, naši komandanti, naši časni borci, oni bi se sami odazvali kao i u prethodnim sazivanjima. Komandant Šemsudin Muminović uvijek je bio častan i odazivao se nije nikad bježao od toga“, kazao je Ibrahim Huseinović, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Sapna.

Od Skupštine TK Koordinacija traži sljedeće:

Da Skupština TK donese zaključke da nadležne institucije BiH prestanu sa potcjenjivanjem, ponižavanjem i maltretiranjem građana BiH, bivših pripadnika Armije RBiH koji se godinama optužuju za djela ratnih zločina koja nisu počinili.

Od Skupštine TK također se traži da obaveže Vladu TK da u budžetu TK za 2021. Godinu planira finansijska sredstva za odbranu svih osumnjičenih u ovom i budućim postupcima.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.