Nije uspjela smjena Vlade TK

Iako je 18 poslanika u Skupštini TK glasalo za smjenu rukovodstva Skupštine i Vlade TK, do smjene nije došlo.

Naime, prije glasanja o smjeni rukovodstva Skupštine, predsjedavajući Žarko Vujović i njegov zamjenik Boris Krešić pozvali su se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa srpskog i hrvatskog naroda, navodeći da prva tačka dnevnog reda, koja se odnosila na smjenu rukovodstva, povrjeđuje vitalni nacionalni interes.

Uslijedilo je glasanje po klubovima naroda. Klub Srba je za smjenu Vlade TK glasao 1:1, Klub Hrvata 1:1, Klub Bošnjaka 15:13, a ukupno je rezultat 18:17.Zaključci i zapisnik glasanja bit će poslat Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, a do tada Vlada TK ostaje da radi.

18 potpisnika smjene kantonalne Vlade smatra da se radi o blokadi i ”političkom nasilju”.

”Kada se ustavni sud očitovao i dao mišljenje Skupštini da već imamo neustavnu Vladu nepopunjenu konstitutivnih naroda. Danas je ponovo na neustavnu vladu povučen vitalni nacionalni interes o kome je već odlučivao sud”, izjavio je Senad Alić, PDA

”U ovom slučaju ukoliko bude ustavni sud rekao da nema pitanja vitalnog nacionalnog interesa. Skupština je glasala, imali su većini. Isti dan kada odluka ustavnog suda stupi na snagu mi se smatramo smijenjenim. Također i Vlada se smatra tada smijenjenom”, izjavio je Boris Krešić, DF.