Razgovor sa načelnikom opštine Lukavac, Edinom Delićem- Ovo je opština koja mora zablistati u punom sjaju

Lokalni izbori sa sobom su donijeli mnoge promjene u opštini Lukavac. Glavni pokretač mnogih aktivnosti je upravo aktuelni prvi čovjek  ove opštine. Iako je na samom početku rada, zatekao jako lošu situaciju, dugovanje, ali i probleme svih građana, u kratkom periodu, mnoge stvari  se mijenja na bolje. Cilj mu je da ova opština zablista u svjetlu u kojem treba, ima potencijala i kako zaslužuje.

 

Iako ste mandat, nakon dugogodišnje akademske karijere, preuzeli prije pola godine i ranije niste bili u izvršnoj vlasti, čini ste da ste se odlično snašli i da se efekti vašeg vođenja Općine Lukavac već mogu vidjeti. Mediji svakodnevno izvještavaju o uspjesima Vaše administracije i o napretku u Lukavcu, što je posebno uočljivo jer ste svakodnevno suočeni sa političkim problemima i nemate većinu u Općinskom vijeću Lukavac. Kako bi ste Vi ukratko opisali svojih prvih šest mjeseci načelničkog mandata?

– Prvih šest mjeseci sam bio suočen sa ozbiljnom blokadom koju sam imao od većine u Općinskom vijeću, pokušaja opstrukcije i tri mjeseca bez budžeta, kada nismo mogli otpočeti velike projekte. Svrsishodno smo iskoristili to vrijeme i reorganizovali administraciju,ubrzavamo procedure, posebno one koje se odnose na privlačenje investitora i rezultati toga su već vidljivi. Mnogo vremena i energije smo moji saradnici i ja utrošli na usklađivanje finansijskih tokova javnih sredstava sa zakonima jer je tu bilo mnogo manjkavosti. Mnogo vremena provodim i na terenu i u direktnom kontaktu sa građanima i bez posrednika, a moja vrata su otvorena svima koji žele raditi u interesu građana i koji teže progresu.

Koji su to problemi građana ove općine koji su u Vašoj nadležnosti, a čije rješavanje smatrate prioritenim i da li ste već počeli raditi na tome?

– Imamo relativno mnogo ovlasti i nadležnosti ali su one isprepletane, posebno sa onim koje su date Vladi TK. Ta relacija nije kvalitetna u mjeri u kojoj bi mi željeli ali težimo tome. Posebno je važna presuda po njihovoj tužbi koja nam je prouzročila određene blokade ali smo to uspjeli prevazići. Općina Lukavac kuburi sa nizom problema. Ključni je vodosnabdijevanje jer su rijetka naselja gdje nisam uočio ovaj problem, čak i tamo gdje imaju dovoljne količine pitke vode, vodoopskrbni sistem ne funkcioniše kvalitetno i sigurno. U tom smislu već vodim aktivnosti sa Gradom Tuzla, kako bi nam vratili vodu sa izvorišta Toplice, a pokrenuli smo i tehnički dio aktivnosti kada je u pitanju cjevovod. Vršimo geobušenja i istraživanja potencijalnih izvorišta vode i pravimo feasibiliti analizu nužnosti i ekonomske opravdanosti novog prečistavača vode iz jezera Modrac ili nekog bušotinskog izvora. Nužno je rekonstruisati grad i već smo pokrenuli izradu urbanističkog plana gradske pješačke zone, koja će obuhvatiti značajan dio grada, i realizacija tog projekta će potpuno izmijeniti vizuelni identitet Lukavca, a intenzivno planiramo raditi i na urbanizaciji drugih dijelova grada. Što se tiče saobraćajne infrastrukture već se rješavaju prioriteti poput poboljšanja pružnih prelaza postavljanjem gumenih prelaza. Gradićemo i mostove i sanirati riječne tokove. Ovo će biti godina projektovanja jer nam je nedostatak projekata kočnica u razvoju. Stanje okoliša mi je posebno važno i već se bavimo time. Inicirali smo u FCL veliku investiciju, koja ima za cilj smanjenje zagađenja azotnim oksidima za 30%. U FSL radi se na iznalaženju rješenja za taloženje i saniranje Bijelog mora. Inertni materijal će se koristiti za rekultivaciju devastiranih rudničkih područja. Najveći problem je sa GIKIL-om i njima je u ovom trenutku istekla okolinska dozvola, a ja sam igrom slučaja član komisije za izdavanje te dozvole. Radi se o postrojenju koje sa aspekta tumačenja propisa i oklišnog uticaja praktično zrela da bude zatvorena, ali sa druge strane ima značajan društveno-ekonomski značaj. To je jedan komplikovam međunarodni problem sa kojim se i sama Država teško nosi. Ja sam insistirao na uvođenju kvalitetnog i kontinuiranog monitoringa koji se uspostavlja u GIKIL-u i u druga dva velika zagađivača i već je u toku nabavka opreme. Moj koncept pregovora sa njima uključuje i razgovore sa organizacijama koje se bave zaštitom okoliša i sindikatima jer imamo odgovornost i prema uposlenicima i građanima, te moramo naći zajednički sadržilac.

Kakva je Vaša vizija razvoja Općine Lukavac i šta je ono čemu trebaju težiti građani i njihovi izabrani predstavnici kako bi za četiri godine imali puno bolje prilike nego u 2016. godini?

– To je vizija održivog razvoja što u periodu od rata na ovamo nije bio slučaj i GIKIL je najbolji primjer toga. Raduje me što je Lukavac postao gradilište i sjedište većeg broja manjih proizvođača i već imamo dosta malih proizvodnih pogona. Želim podizanjem performansi administracije privući veći broj investitora i da pokušamo zamijeniti radna mjesta u prljavim za radna mjesta u čistijim industrijama. Ako bi osigurali supstituciju za hiljadu radnih mjesta koja imamo u GIKIL-u mi bi kao lokalna zajednica mogli imati potpuno drugačiju sliku razvoja. Lukavac ima povoljnu i značajnu geografsku poziciju i ima kapacitete i za privredu i turizam i organsku proizvodnju hrane, ali je neophodno u prvoj fazi reorganizovati administraciju, postići društveni konsenzus i revidirati strategiju razvoja. Meni je važno da u svemu građani budu aktivni faktori i učesnici u izradi strateških dokumenata. Moramo se prestati gušiti i to ne samo ekološki i radimo na tome. Mi sada imamo i saobraćajna zagušenja i na tome moramo raditi. Ovo je lijepa općina i lijep grad i moraju zablistati u punom sjaju.

 

Povodom Sajma LIST u Lukavac će doći gosti iz drugih gradova i država. Kako Vi vidite ovu manifestaciju i njen značaj za Lukavac u svjetlu predstavljanja njenih resursa i potencijala?

Ja sam iznio svoj stav da ovu manifestaciju i njen koncept treba osavremeniti i unaprijediti. Postavlja se pitanje kolike su benefite turizam i općina imali od Sajma, u kojoj mjeri smo mi turistički orjentirana sredina  i koliko je Sajam bio usmjeren na promoviranje turizma drugih sredina. Sve to je dobro, ali može i bolje i korisnije za nas. Kompanija koja je orgnizator je prihvatila moju sugestiju da dodamo novu komponentu koja se odnosi na ekologiju. Smatram da je ekologija pretpostavka za turizam jer neće turisti dolaziti ako će se iz GIKIL-a ili Sode ispuštati otrovni plinovi. Sa druge strane pozitivan ekološki odgovor ovih subjekata daje novi turistički potencijal. Kada smo dodali u naziv i ekologiju omogućili smo dolazak novih izlagača i priliku za otvaranje tema koje su važne za građane, te priliku privrednicima da posjetiocima i učesnicima direktno daju odgovor šta rade i koliko utiču na okoliš, koliko jesu ili nisu okolinski odgovorni i da čuju šta građani misle o njima. Smatram da je to pozitivan pomak i da će tek naredne godine  kreativnost ove ideje doći do izražaja.