Razgovor sa Mirsadom Gluhićem, ministrom trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK : Ekološki zdrava sredina – uslov turizma

Ministre, bliži nam se jubilarni 15. sajam turizma i ekologije „List“. Koliko Vlada i samo ministarstvo pružaju podršku ovoj značajnoj manifestaciji?

Sajam se održava u terminu od 11. do 13. maja. Partner ovogodišnjeg sajma je turistička organizacija Zlatibor. Vama je poznato da smo mi kao ministarstvo i Vlada potpisali jednu saradnju sa njima. To je preraslo na kantonalnom nivou, ali vjerovatno će se proširiti i na federalni nivo. To su neke konkretne stvari koje smo potpisali u cilju realizacije turističkih potencijala Kantona. I mi kao Vlada, na čelu sa premijerom Gutićem, držimo do važnosti svih sajmova. Na predlog premijera uvršten je u manifestacije od značaja za Kanton. Isto tako ćemo novčano podržati sa 3.000 KM. Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja će u suradnji sa TZTK podržati Sajam sa 5.000 KM. Ovakve manifestacije treba podržavati, ali i gajiti. Tu se mnogo truda uloži, stoga je značajno podržati ovakve aktivnosti.

Koje su aktivnosti Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja tokom ove manifestacije?

Mi ćemo prije svega uzet učešće u svim panel diskusijama, kao i u razgovoru, kontaktima sa svim poslovnim subjektima i relevantnim osobama. Razgovarat’ ćemo o svim našim turističkim potencijalima, ali i temama vezanim za ekologiju. Kanton smo koji ima potencijale, samo ga treba malo očistiti, poredati stvari da privučemo turiste. Znamo da je to treća grana na planeti i da od nje država može imati benefite. S ponosom ću istaći da u Kantonu imamo povećanje turista i posjetilaca.

 

Iz dosadašnjeg iskustva, kakva su Vaša očekivanja? Sam koncept Sajma proširen je na dodatni segment – ekologiju. Hoće li to značiti još veću posjetu, ali i veći broj izlagača?

Prema dosadašnjem interesovanju, očekuje se da će ove godine doći do porasta izlagača cca 150. Ove godine su promijenili naziv u Sajam turizma i ekologije. Turizam i ekologija su usko povezani. Bez ekologije nema ni kvalitetnog turizma. Sam sadržaj je prilagođen ovom nazivu. Među izlagačima će se pojaviti domaće i međunarodne kompanije, kojima je osnovna djelatnost izrada i realizacija projekata iz oblasti ekološki održivog razvoja. Ovo je jedan specijaliziran sajam, koji ima za cilj potaknuti i održati ekološku svijest, ali i iskoristiti sve potencijale sa kojim Opština i Kanton raspolažu. Obzirom na mjesto održavanja, logična opcija je bila da se dobar dio posveti ekologiji.  Lukavac je privredni grad, i imamo zagađivače zrake, tako da je to jedan od poblema TK. Kad se sajam odvija u Lukavcu, on ima svoju težinu i još veći značaj. Ovdje je važno istaknuti da je ovo jedini Sajam turizma u regiji, s tim da je bio takav jedan u Zagrebu- mislim da on više ne funkcioniše. Ove godine će Turističke zajednice iz regiona uzeti učešće (Vojvodine, Županje, Ulcinja, Mađarske, Banjaluke… i mnoge druge). Na otvorenju će biti prisutni predstavnici Ambasada: Hrvatske, Francuske, Malezije, Češke, Turske, Indonezije.

Očekujete li veću posjetu u odnosu na prethodnu godinu?

Prošle godine je ovu manifestaciju posjetilo oko 20.000 posjetilaca. Ove godine očekujemo da će premašit tu brojku i da će posjeta biti još bolja. Nadamo se da će vremenske prilike ići u korist Sajma i da će se sve aktivnosti realizovat’ kako su i zamišljene.

Šta biste, evo na kraju razgovora još dodali? Možda Vaš komentar na dio programa koji se odnosi na gastronomiju i tradicionalnu hranu?

Svi koji dolaze sa Zapada i probaju naša tradicionalna jela, oduševe se. Kada im objasnimo postupak pravljenja ne mogu to da shvate. Mislim da to dovoljno govori o bogatstvu tradicionalnih receptura naših jela.