RAZGOVOR SA ELVIROM ROŽNJAKOVIĆEM, NOSIOCEM LISTE ZA PARLAMENT FBiH (SBB): Stvarati uslove za brži ekonomski razvoj

  1. Ko je Elvir Rožnjaković?

 

Rođen sam 1983. godine u Tuzli gdje sam završio Gimnaziju “Meša Selimović” a nakon toga i Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli. Radni odnos u struci započeo sam 2009. godine kao stručni saradnik za pravne poslove u Rudniku mrkog uglja “Banovići”, a trenutno sam zaposlen u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma kao savjetnik ministrice.

U periodu 2019 – 2021 sam bio ministar prostornog uređenja i zaštite okolice u Vladi Tuzlanskog kantona, a značajan dio svoje karijere sam proveo i u realnom sektoru.

Političku karijeru sam započeo 2012. godine u Savezu za bolju budućnost BiH (SBB) gdje sam obavljao funkcije brojne funkcije, a trenutno sam član Glavnog odbora SBB-a i presjednik Općinskog odbora SBB Kalesija.

Govorim dva strana jezika, oženjen sam i otac jednog djeteta.

  1. Šta je program Saveza za bolju budućnost BiH?

Želimo ekonomski ojačati svaki dio naše domovine, svaki kanton nam je prioritet, svaki grad i općina. Moramo zadržati naše ljude da ne odlaze, jednostavno, to nam je prioritet, jer bez radne snage, nećemo imati ni ekonomije. Građanima nudimo projekte koji će svima omogućiti da ostanu na svom ognjištu, da pokrenu biznis, da se bave poljoprivredom, turizmom… Bosna i Hercegovina ima ogromne, a neiskorištene potencijale. Mi želimo BiH koja će biti članica Evropske unije. Želimo modernu BiH, svih naroda i građana, koji će svoja prava ostvarivati po zakonu, a ne po vezi, borimo se za bolje obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu… Želimo državu u kojoj ćemo sarađivati i graditi, bez sadašnjih podjela i svađa. Mi to možemo, samo nam treba prilika da dovedemo prave ljude na pravo mjesto. Izbori su 2. oktobra i oni su prilika da biramo između moderne BiH, članice EU s jedne, i svađa, sukoba i stagniranja sa druge strane.

  1. Da li ste u prošlom periodu obavljali dužnost na nekoj javnoj funkciji i šta ste konkretno na toj funkciji uradili za dobrobit društva?

 

Da, i da. Od javnih funkcija izdvojio bih svakako svoj rad dok sam bio ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona jer sam po riječima mnogih bio jedan od najboljih ministara tog resora. Na neki način otvorili smo ministarstvo za građane Tuzlanskog kantona jer smo bili prvi u državi koji su direktno građaneTuzlanskog kantona subvencionirali za nabavku kotlova na pelet, toplotnih pumpi, ugradnju fasade i zamjenu stolarije te postavljanje solarnih panela. To je bio prvi projekat takve vrste u Bosni i Hercegovini i ponosan sam što je potekao upravo iz resora kojeg sam ja vodio. Efekat tog projekta u prvoj godini je da smo u 320 domaćinstava u Tuzlanskom kantonu ugasili individualna ložišta na ugalj. Obzirom da neki gradovi našeg kantona imaju problema sa kvalitetom zraka u zimskom periodu, Izmjenama i dopunama zakona o komunalnim djelatnostima indirektno smo zabranili korištenje uglja u poslovnim objektima i stambenim objektima korisne površine preko 200 kvadrata, odnosno propisali obavezu takvih objekata za priključenje na sistem daljinskog grijanja gdje postoje tehnički uslovi za to, ili se za zagrijavanje mora koristiti električna energiju, prirodni plin ili obnovljivi izvori energije. Istimizmjenama i dopunama zakona smo ukinuli obavezu plaćanja komunalne naknade za građane Tuzlanskog kantona, čime su građani našeg kantona godišnje uštedjeli po oko 100 KM po domaćinstvu. Također smo započeli jedan veliki projekat energijske efikasnosti svih javnih objekata u Tuzlanskom kantonu gdje smo u saradnji sa međunarodnim organizacijama osigurali dio finansijskih sredstva za zamjenu stolarije, ugradnju termoizolacionih fasada i zamjenu kotlova na ugalj kotlovima na pelet u javnim objektima, sa akcentom na škole u našem kantonu kako bi učenici i nastavnici imali bolje i uslovnije prostorije za rad i boravak, a time i sačuvali kvalitet zraka u značajnoj mjeri. Na kraju, posebne aktivnosti u ministarstvu su vođene s ciljem označavanja ulica u našem kantonu. Proveli smo postupak izrade adresnog registra za sve općine/gradove našeg kantona sa ciljem da više ne bude ulica i trgova bez naziva kao i ulica sa oznakom „bb” umjesto broja.

  1. Zašto bi glasači na predstojećim izborima trebali dati glas baš Vama?

U ovoj borbi, podrška mimo vaše volje mi nije potrebna, jer jedna od najlošijih čovjekovih osobina jest oholost – da kažem: glasajte za mene jer ja sam najbolji i najbolja opcija. Ne, nisam. – Za mene ovo je borba. Borba protiv sve one nepravde koju prolazimo, protiv vrijeđanja inteletualnog stanja i svaka druga borba protiv svega onoga što smo navikli proteklih godina, dok smo bivali uvjeravani da ne može bolje. I u ovoj borbi put je dug. Promjena s goreg na bolje znači hod uz brdo i samo rijetki će se odlučiti na taj hod.Moja Kalesija, u kojoj želim ostati, ali i cijela Bosna i Hercegovina decenijama su poprište raznih političkih i raznih mešetarskih borbi od kojih građani nemaju nikakve koristi. Naprotiv, imamo ogromnu štetu. Vladajuće stranke dovele su nas na sami rub propasti, a jedino racionalno i realno rješenje mogu ponuditi mladi, odnosno nova generacija političara. Shvatio sam da mi više nemamo ni minute vremena za čekati, nego moramo ustatiti i boriti se. Neophodan je društveni bunt, u kojem će građani na civiliziran način, izborom mladih i novih snaga, preokrenuti društveno-političku situaciju. Potičem iz radničke porodice i samo vjerujem u rad. Zbog toga sam dio Saveza za bolju budućnost BiH, jer vjerujem da samo rad doprinosi boljoj budućnosti.

  1. Ukoliko Vas građani budu izabrali kao budućeg poslanika u Parlamentu Federacije BiH, šta konkretno od Vas mogu očekivati?

 

Prije svega, da ih izdati neću. Osim toga, jedan od ciljeva SBB-a jeste stvaranje uslova za ekonomski razvoj, i u tom kontekstu zalagat ću se za ambijent u kome će se svim nezaposlenim, penzionerima s minimalnim ili niskim penzijama, zaposlenima s minimalnim ili niskim platama, primaocima socijalne pomoći, porodiljama bez porodiljskih naknada i svim drugim grupama bez ikakvih prihoda, od države osigurati zagarantovan mjesečni dohodak ili radno mjesto s plaćom, dovoljnim za dostojanstven život. Također je neophodno rasteretiti privredu sa visokim fiskalnim i parafiskalnim nametima, uvesti nove tehnologije u sve javne usluge, obezbijediti besplatno i obavezno osnovno i srednje obrazovanje, odnosno stvoriti društvo jednakih šansi i dostojanstven život za nezaposlene, penzionere, ratne veterane, osobe s invaliditetom i socijalno ugrožene. Veliki akcenat mog rada će svakako biti usmjeren ka zaštiti okoliša jer imamo samo jednu planetu na kojoj možemo živjeti tako da moramo upravljati njenim ograničenim resursima na odgovoran i održiv način za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.